Det började med att Anders Agnemar (C) skrev en motion om att uppehållsområdet vid Järnevidsbadet skulle utökas för att skapa mera plats åt badgästerna.
I början av året träffade mark- och exploateringsavdelningen markägaren och området besiktigades. Markägaren ställde sig positiv till att utöka arrendeområdet ifall det görs till den dubbla arealen, vilket då även skulle innebära en fördubbling av arrendeavgiften som då skulle landa på minst 26 000 kronor per år.
Uppskattade kostnader för att röja en större del av området är beräknat till ungefär 50 000 kronor. Från början funderade man på att bara ta bort sly, mindre träd och skrapa marken för att få fram sanden, men denna åtgärd skulle kunna innebära instabilitet i marken som kan få till följd att kvarvarande stora träd riskerar att välta vid kraftigare vindar. Därför behöver även de stora träden tas ner, under förutsättning att strandskyddsdispens för detta beviljas.
– Vi har konstaterat att det var mycket svårare än vi trodde från början. Vi trodde att man skulle kunna åka dit med en röjsåg och fixa till det där, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lars Öhman (M).
I tidigare diskussioner om utvidgning av badplatsen har inte behovet av flera parkeringsplatser diskuterats med markägaren, men detta antas kunna påverka arrendeavgiften ytterligare. Ska fler personer komma till badet krävs att parkeringsfrågan i så fall kan lösas, annars uppstår problem.
– Om de ställer sig på den lilla gatan där blir det irritation för dem som bor där, säger han.
Då frågan var uppe vid senaste sammanträdet i samhällsbyggnadsnämnden konstaterades att en dubblering av arrendeavgiften och kostnaderna för nedtagning av träd och röjning av marken i dagsläget inte ryms inom ramen för samhällsbyggnadsnämndens budget. Nämnden anser att om en utökning av arrendet ska ske bör ärendet utredas vidare av kultur- och utbildningsnämnden som hanterar fritidsfrågorna.
– Vi har gjort det här utlåtande och då skickas det till kommunstyrelsen för det är deras sak eller kultur- och utbildningsnämndens sak. Vi i samhällsbyggnadsnämnden har inte hand om fritidsfrågor eller bad, säger Öhman och fortsätter:
– Det var inget svårt beslut för oss att skicka det tillbaka till kommunstyrelsen.
Samhällsbyggnadsnämndens synpunkter om utökning av Järnevidsbadet har nu lämnats till kommunstyrelsen.