Medborgarförslagen försvinner från KF

Allmänhetens frågestund blir kvar med kravet på att frågor ska lämnas in i förväg. Men möjligheten att lämna medborgarförslag direkt till fullmäktige försvinner.

Efter ett halvår av diskussioner har frågorna om allmänhetens frågestund och möjligheten att lämna medborgarförslag i kommunfullmäktige varit uppe till beslut.

Efter ett halvår av diskussioner har frågorna om allmänhetens frågestund och möjligheten att lämna medborgarförslag i kommunfullmäktige varit uppe till beslut.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-12-31 10:00

Förslaget om att ändra kommunfullmäktiges arbetsordning var uppe som ett ärende redan vid fullmäktigesammanträdet i juni. Frågan har stötts och blötts inom organisationen ett halvår för att nu komma till beslut vid senaste sammanträdet.

Det som skapat debatt är att allmänhetens frågestund och möjligheten att lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige enligt förslaget skulle tas bort. Kritik har också framförts om att det nya systemet för att ta emot förslag och synpunkter från medborgarna borde vara i bruk innan man tar bort möjligheten från fullmäktige. 

Vid decembersammanträdet var frågan åter uppe på dagordningen. Ännu en gång skapade frågorna om allmänhetens frågestund och möjligheten att lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige debatt.

– Det blev en kompromiss i den delen som rör allmänhetens frågestund, säger fullmäktiges ordförande Arne Sjöberg (M).

Enligt förslaget skulle möjligheten att ställa frågor direkt vid kommunfullmäktiges sammanträden tas bort. Som frågeställare har man tidigare kunnat komma oanmäld och ställa sin fråga under punkten allmänhets frågestund. Ett problem har då varit att frågan ställs till en helt oförberedd politiker.

– Har man förberett sig för att ställa en fråga är det rimligt att man ska kunna få ett svar, säger Sjöberg.

Nu väljer man att behålla möjligheten för allmänheten att ställa frågor i samband med kommunfullmäktiges sammanträden.

– Kompromissen blir att frågan ska vara inlämnad i förväg, säger han.

Fem dagar innan sammanträdet ska frågan vara inlämnad så att berörd politiker kan förbereda ett svar.

Oenighet har rått kring att ta bort möjligheten att lämna in medborgarförslag direkt till kommunfullmäktige. Argument för att ta bort det har handlat om att hanteringen administrativt sett är långsam och att det tar orimligt lång tid innan förslag slutligt besvarats. De som velat ha möjligheten kvar har ansett att det är viktigt ur demokratisk synpunkt.

Efter en omröstning vid senaste sammanträdet togs ändå beslut om att medborgarförslag inte ska kunna lämnas in den vägen. Istället hänvisas medborgarna till det nya system som träder i kraft vid nyår. Förslag ska kunna lämnas via en app, brev, telefon eller via medborgarservice i kommunhuset eller InfoCenter på Storgatan.

– Men inte att ställa det som ett förslag i fullmäktige, säger Arne Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!