Kyrkan anpassar gudstjänster för livevideo

Likt många andra verksamheter är det svårt för kyrkan att planera och läget gör att färre kan komma till gudstjänster. Nu tv-anpassas en del och alla påskens gudstjänster sänds digitalt.

"Vi är beroende av vad Folkhälsomyndigheten säger och vi följer ju det", säger Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar.

"Vi är beroende av vad Folkhälsomyndigheten säger och vi följer ju det", säger Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2020-04-03 15:00

– Vi lever hela tiden i nuet. Vi är beroende av vad Folkhälsomyndigheten säger och vi följer ju det, säger kyrkoherde Magnus Svensson.

Kyrkan liksom alla verksamheter i samhället påverkas av coronaläget.

– Mycket handlar om dop och vigslar, att man inte kan ha det. Vi är ju så vana i Sverige att kunna planera saker ett och två år framåt. Där rasar mycket nu och det tror jag är dubbelt besvärligt. Dels att det inte blir av vilket är smärtsamt, men också det att man inte har kontroll på verkligheten utan faktiskt är ganska utelämnade, säger han.

Nu står man inför påsken som är kyrkans största högtid.

– Vi tänker framåt och tänker fira gudstjänst i påsk. Planeringen är gjord över påsk och annonsen har varit i tidningen, men vi har ingen aning om ifall Folkhälsomyndigheten tillåter att vi träffas i påsk. Nya direktiv kommer samma dag så man får verkligen leva i nuet, säger han.

För att hantera det uppkomna läget kommer den digitala tekniken användas och alla gudstjänster under veckan kommer att livesändas.

– Man kan följa med i vårt gudstjänstliv hela vägen fram. Jag vill uppmana mina församlingsbor som finns i riskgrupper eller är minsta snuviga att stanna hemma och följa oss direkt på Facebook eller att man går in på vår hemsida efteråt.

Gudstjänsterna kommer att ligga där för den som vill ta del av dem.

– Vi gör också om en del gudstjänster nu så att de är mera tv-anpassade, säger han.

Magnus Svensson kan se att de församlingsmedlemmar som är i riskgrupper själva väljer att inte längre komma till grupper, körer eller gudstjänster.

– Jag tycker att mina församlingsbor tar ett stort ansvar för sin egen situation och det glädjer mig, säger han.

Många kyrkvärdar är äldre personer som nu inte kommer så ungdomar har fått tillfrågas. 

Mer tids läggs nu på det utökade diakoniarbetet. Han tycker att det är glädjande att det är så många i samhället som hjälps åt just nu, tillexempel med att handla åt dem som inte själva kan göra det.

Personer som varit med i kyrkans grupper och nu tvingas vara hemma håller de kontakt med, men sedan kan det finnas andra som sitter själva hemma.

– Några ensamma finns det ju säkert och dem vill vi gärna komma i kontakt med.

Kyrkans diakonitelefon är öppen alla vardagar 9-12 och nås på 0143-24982 för den som har behov av att prata eller behöver hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!