IG: Så många avlopp håller inte måttet

Avloppsanläggningar som ha dålig reningsförmåga kan skada både miljön och människors hälsa. I år fick tre av fyra enskilda avlopp underkänt vid en inventering i Vadstena kommun.

I år fick tre av fyra enskilda avlopp underkänt vid den årliga inventeringen av avloppsanläggningar i Vadstena kommun. (Arkivbilder. Bilden är ett montage)

I år fick tre av fyra enskilda avlopp underkänt vid den årliga inventeringen av avloppsanläggningar i Vadstena kommun. (Arkivbilder. Bilden är ett montage)

Foto: Nikola Obradovic/Mostphotos, Daniel Blomqvist

Vadstena kommun2019-10-24 18:00

Varje år gör miljöavdelningen i Vadstena kommun en inventering av enskilda avlopp i kommunen som ett led i att följa de nationella miljömål som riksdagen fattat beslut om.

– Vi gör en kontroll av enskilda avlopp i ett begränsat område som väljs ut varje år, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Martina Ståhl.

De fastigheter som har avloppsanläggningar som är anlagda de senaste tio åren kontrolleras inte vid inspektionen. Övriga fastighetsägare i det utvalda området får via post en enkät och information skickat till sig. 

– Vanligtvis gör vi platsbesöken i september månad och därefter får de ett bedömningsbrev eller en inspektionsrapport över vad avloppet har för status, säger hon.

Den här hösten har avlopp i kommunens ytterområden som gränsar mot Motala och Mjölby kommuner inventerats. I samband med den årliga inventeringen kontrolleras även fastigheter i andra delar av kommunen utifrån brister som renhållningen upptäckt då de varit och tömt avloppsbrunnar. Fosfor och kväve som läcker ut kan leda till övergödning av vattendrag och sjöar och bakterier och smittämnen kan förorena dricksvattenbrunnar och badvatten och på så vis skada människors hälsa.

Efter att ödehus och hus utan indraget vatten räknats bort kvarstod 27 fastigheter med enskilda avlopp som i år skulle inventeras.

Fastighetsägare som fått sina avlopp underkända ska inkomma med en ansökan inom sex månader och när ansökan är inne och man fått sitt tillstånd har man två år på sig att färdigställa avloppsanordningen.

– Sedan finns det ju de som inte vill göra det frivilligt och då får man ett förbud, ett överklagningsbart beslut. Det är samma tid, så förbudet träder i kraft efter två år, säger hon.

De fastighetsägare som vid enkätutskicket svarat att deras avlopp är dåliga får ingen inspektion och slipper den avgiften på 1200-1300 kronor, men måste inkomma med en ansökan om åtgärder inom sex månader.

– I år hade vi 27 adresser med avlopp och av dem var 20 underkända. Det är ungefär så det ser ut varje år. Vi brukar ligga på någonstan mellan 50 och 80 procent underkända, säger hon.

Inventeringar av enskilda avlopp har systematiskt gjorts i Vadstena kommun sedan 2015.

– Sedan 2015 har vi inventerat 226 fastigheter och 330 adresspunkter. Då är det alla som är medräknade, även avlopp som är yngre än tio år, säger Martina Ståhl.

I år fick tre av fyra enskilda avlopp underkänt vid den årliga inventeringen av avloppsanläggningar i Vadstena kommun. (Genrebild)
I år fick tre av fyra enskilda avlopp underkänt vid den årliga inventeringen av avloppsanläggningar i Vadstena kommun. (Genrebild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!