Sune Zachrisson kom att bli en viktig museiman, som enligt Nationalencyklopedin var aktiv i förnyelsen av det svenska museiväsendet under 1960- och 70-talen. Efter studier i Uppsala arbetade han på flera håll i landet - i Gävleborgs län, Västerbottens län, Stockholm, vid Riksantikvarieämbetet, Nordiska museet och som direktör för Julita gård.
Zachrisson återvände till Vadstena 2003 och bodde där till sin död, strax innan han skulle fylla 88 år. Han var i högsta grad aktiv efter pensioneringen och föreläste, skrev artiklar och böcker.
Därtill hade han en mängd uppdrag, bland annat som ordförande i Hemslöjdsförbundet och Sveriges pomologiska sällskap (pomologi är läran om genom odling framtagna trädfrukter, främst äpplen och päron). Han var dessutom hedersmedlem i Birgittastiftelsen.
Under sin yrkesbana var Zachrisson med om flera utgrävningar – som av Eskilstuna gamla slott och flera medeltida gårdskyrkor. En tidig höjdpunkt i hans gärning kom 1956. Det gamla mentalsjukhuset i Vadstena, idag mer känt som klostermuseet, skulle byggas om till elevhem för Vadstena folkhögskola. Man hade länge trott att det medeltida klostret endast var inhyst i bottenvåningen och att övervåningen tillkommit under 1600-talet. Men den då 24-årige antikvarien anade annat, att det under all putsad vägg fanns spår från medeltiden. Känslan visade sig vara riktig, vid antikvariska undersökningar fann man belägg för att både stomme och interiör var medeltida.
Lars Normell var en av Sune Zachrissons barn- och ungdomskamrater i Vadstena. Han berättar att Sunes intresse för historia var mammans förtjänst.
– Hon hade något uppdrag i klosterkyrkan, jag tror att hon städade där. Turister frågade henne om kyrkan och hon ville kunna svara, så hon läste på. Man kan säga att hon blev guide på eget initiativ.
Sune blev intresserad och redan i 12-årsåldern började han guida och det fortsatte han med tills han efter studenten i Motala lämnade hemstaden för att studera i Uppsala.
Hade han fler intressen som ung?
– Han spelade luta och sjöng visor av Taube och andra. Och så var han med i Sjöscouterna. Idrott däremot var han inte så road av.
Hur var han som person?
– Glad, alltid vänlig och positiv. Lite lillgammal, fast inte på något löjligt sätt.
Sune Zachrisson, som avled den 9 januari, sörjs närmast av hustrun Julia Sigurdson och fyra barn från ett tidigare äktenskap.