Här får eleverna själva ta ansvar för miljön

Korridorer fria från skräp och i princip inget klotter. På Petrus Magni har man en lång tradition av låta eleverna vara delaktiga i skolans miljö.

Noel Funmark, Hedda Aldén Björäng, Tekla Hagberg och Linus Höglund från elevrådet tillsammans med SO-läraren Monika Lindgren som är vuxen representant i elevrådet och Petrus Magni skolas rektor Suzanne Stråkande-Rockler.

Noel Funmark, Hedda Aldén Björäng, Tekla Hagberg och Linus Höglund från elevrådet tillsammans med SO-läraren Monika Lindgren som är vuxen representant i elevrådet och Petrus Magni skolas rektor Suzanne Stråkande-Rockler.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-12-12 06:00

Varje eftermiddag sopar elever från årskurs nio korridorerna. Skärp och sand som finns på golvet sopas fram till en papperskorg där städpersonal tar hand om det. En effektiv rutin som inte är ny.

– Vi har gjort så i jättemånga år, säger SO-läraren Monika Lindgren som även är ansvarig för elevrådet på skolan.

Eleverna har ytterligare städuppdrag.

– Vi torkar av borden i matsalen, säger Hedda Aldén Björäng som går i nian och sitter med i elevrådet.

Som belöning kopplad till städuppdragen får eleverna i nian avslutningsmiddag för att fira att grundskolan är över.

– De pengar vi sparar in på de här uppdragen gör att vi kan ge eleverna den här avslutningsmiddagen, säger Monika Lindgren.

I och med att det är niorna som sopar blir andra elever mer medvetna om att inte kasta skräp på golvet.

– Jag tycker att det är en självklarhet att kasta det i en papperskorg, säger Noel Funmark som går i årskurs åtta och är elevrådsrepresentant.

Skolan är i princip fri från klotter.

– Är det klotter får vi själva ta bort det, säger Hedda.

– Får man städa upp själv är det ju en tankeställare, säger Noel.

En gång per termin skrubbas eventuellt klotter bort. Skulle klotter upptäckas kan extra rengöringstillfälle tas in emellan.

Hedda Aldén Björäng, Noel Funmark, Linus Höglund och Tekla Högberg från elevrådet är vana vid att ha en ren skola. De är inte erfarenhet av något annat, men Noel har gått på annan skola tidigare.

– Vår gamla skola var inte alls lika fräsch. Jag tycker att det är mycket bättre här, säger han.

Elevrådet tar ett stort ansvar för trivseln på skolan. De får vara bollplank i samband med förändringar i miljön. Nyligen har man gjort om i biblioteket och i kafeterian för att öka trivseln. 

Upptäcks problem tar elevrådet upp det till diskussion på sina möten. Det kan vara frågor som ordningen när det gäller pingis- eller biljardbord. 

– Det har varit stökigt i kafeterian. Det kanske är nästa sak att ta i, säger Tekla.

Brädspel har införskaffats, vilket alla tycker är bra eftersom det engagerar många och är ett bra alternativ till att bara spela spel i mobilen. Men ibland kan brädspelandet bli lite högljutt.

Just nu har elevrådet fullt upp inför terminsavslutningen. Eleverna planerar och håller i avslutningen i aulan.

– Det fungerar mycket bra och eleverna lär sig att ta ansvar, säger rektor Suzanne Stråkander-Rockler.

Karta: Petrus Magni skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!