Hans haikudikter har smak av kaffe

I bagaget har han ned sig sitt arbetsliv med beteendefrågor och dessutom många år som bildkonstnär.

Roger Durlind och Berndt Janson diskuterar den färdiga boken "Meningar blir bilder".

Roger Durlind och Berndt Janson diskuterar den färdiga boken "Meningar blir bilder".

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2020-03-11 17:00

Berndt Janson är nu för tiden pensionär och har i många år arbetat med psykosociala frågor i arbetslivet. 
– Det är alla möjliga frågor kring hur människor har det, hur man beter sig, vad man vill, vad man gör. Framför allt det man gör bra, men tyvärr så  har jag i mitt arbete också fått jobba med saker och ting där människor inte gör bra eller mår bra. En blandning av sociologi, psykologi och samhällskunskap. 

Han är en norrlänning som flyttat söderut. Född i Strömsund i Jämtland med en barndom i Luleå och ungdomen i Umeå innan det blev flytt söderut och till Örebro, där det i många år blev jobb inom kriminalvården. Men han är numera pensionär sedan flera år tillbaka. 
– Jag har ett bra liv. Kanske beroende på flera erfarenheter från olika sociala verksamheter-  och då man släpper det, lämnar det på riktigt, så kommer andra kvaliteter fram. Man mognar, säger Berndt. 

Han har parallellt haft konsten med sig i livet men har kanske inte låtit den ta plats i den utsträckning han önskat. Något han ändrade på när hans barn blev självgående. 
– Då kunde jag satsa lite mer på det och bestämde mig ganska tidigt att när jag blir 55 år ska jag ägna mig mycket åt måleriet, säger han.

Nu ligger boken "Meningar blir bilder" klar och Roger Durlind på Alla Format Förlag i Vadstena berättar att man tänker sig ett mer officiellt boksläpp på VadstenaMässan den 8 - 9 maj 2020. 
– Berndt berättade för mig för rätt länge sedan att han höll på med haikudikter, säger Roger. 
– Sedan upptäckte jag att jag ville göra något annorlunda eftersom jag har bild i mig. Varför inte kombinera, berättar Berndt om tillkomsten av boken. 
Beskriv en haikudikt?
– En slags iakttagelser i nutid. Ögonblicksbilder och ord som berättar om erfarenheter vi bär på. 
– 3 000 år före Twitter, säger Roger Durlind om haikudiktens korta och kärnfulla form. 
 


Berndt berättar om bilderna i boken, att de samspelar med själva texten: 
– Bilden är väldigt summarisk, enkel, lite kärv. Inga krusiduller så den reducerar ju allting annat i kring, säger han och lyfter på så sätt upp bokens titel "Meningar blir bilder". Bilderna är utförda med kaffe, sparade slattar som Berndt kokar ner och sedan använder som tusch med ett sugrör som rörpenna. 
Texterna och bilderna - hur mycket är planerat?
– Det finns mycket slump i det hela. Annars skulle det inte bli så kul. 

Haiku

Haiku är en ursprungligen japansk kortdikt eller versmått. 
På andra språk än japanska, är det dock oftast antalet stavelser som räknas, och medan en japansk haiku gärna skrivs i en enda rad, delas den på andra språk oftast upp i tre rader.
Många poeter introducerar överraskningsmoment i sina haikudikter. 
De skriver något på en eller två rader, för att sedan på de två följande, eller den tredje, bryta fokus och skriva om något annat. 
Källa: Wikipedia 

Karta: Alla Format i Vadstena AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!