Flera får sluta när kommunen organiserar om

Vadstena kommun genomgår en omorganisation som inneburit att tre anställda fått lämna sina tjänster. I ett fall handlar det om ett utköp av en chef.

"Det är ju jättetråkigt när man kommer i lägen då man behöver säga upp personal", säger kommundirektör Madeleine Andersson.

"Det är ju jättetråkigt när man kommer i lägen då man behöver säga upp personal", säger kommundirektör Madeleine Andersson.

Foto: Anders Rörby

Vadstena kommun2020-01-28 18:00

– Vi har gjort en översyn, framförallt när det gäller administrationen, för att hitta en effektiv organisation. Vi har flyttat arbetsuppgifter mellan olika förvaltningar och olika kontor för att vi ska få ett effektivt arbetssätt, säger kommundirektör Madeleine Andersson.

Samtliga nämnder Vadstena kommun har sparkrav på sig och kommunen genomgår en omorganisation.

– Vi har i möjligaste mån försökt lösa det för att inte behöva säga upp, men i några fall har det blivit så.

En tjänst har försvunnit på kommunförvaltningen, en på samhällsbyggnadsförvaltningen och en chefstjänst på kultur- och utbildningsförvaltningen.

På samhällsbyggnadsförvaltningen har en funktion plockats bort helt och kommunen kommer i framtiden att istället köpa in den typen av tjänst vid behov. Detta har inneburit att en person på förvaltningen fått lämna sin tjänst.

På kultur- och utbildningsförvaltningen har Maria Jönsson, kultur- och fritidschef, köpts ut. Hon har lämnat sin tjänst och får 670 800 kronor, motsvarande 13 månadslöner, i avgångsvederlag. 

Varför görs ett utköp?

– Det är en förändrad organisation som man gjort på kultur- och utbildningsnämnden. Jag kan inte uttala mig om några enskilda fall, bakgrunder och annat utan det handlar om att den tjänsten inte kommer att finnas på kultur- och utbildningsnämnden. Man hamnar i förhandlingar och överenskommelser, säger hon. 

Enligt kommundirektören innehåller omorganisationen flera delar för att möta framtida behov, men effekten ska bli att besparingar görs.

Hur räknar ni hem den besparingen i och med att ni i det här fallet måste betala ett avgångsvederlag också?

– Vi har ju inte kostnaden framöver. Vi får ta den nu så har vi inte kostnaden sedan, säger hon.

Även socialförvaltningen omorganiserar och har behövt minska personalstyrkan.

– Det har man lyckats klara av genom att det har varit visstidsanställningar eller pensionsavgångar och då har man inte behövt säga upp.

För att inte ett fåtal personer skulle få en ökad arbetsbelastning har arbetsuppgifter flyttats mellan förvaltningar och kontor. Genom att tillföra uppgifter där man haft mindre arbetsbörda har ytterligare uppsägningar kunnat förhindras. Bland annat har avgiftshanteringen på socialförvaltningen flyttats till ekonomiavdelningen. Detta har fått till följd att man inte behövt göra någon uppsägning på ekonomikontoret.

Ett kommunöverskridande samarbete finns med Mjölby kommun när det gäller löneadministration.

– Vi har inte återbesatt en tjänst utan köper delar av det av Mjölby och andra arbetsuppgifter har vi lagt på den befintliga organisationen. Det är många saker som sammantaget har gjorts, men tyvärr har tre personer fått sluta, säger hon.

Kommundirektören menar att det är viktigt för organisationen att anpassa sig till nya förutsättningar, ny teknik och arbetsmetoder för att kunna "hänga med". 

– Det är ju jättetråkigt när man kommer i lägen då man behöver säga upp personal. Det är ju inte dit man vill, men tyvärr är det ju så som det blir ibland. Det känns ju lite som ett misslyckande när man inte kan erbjuda något annat. Det är ju inte det första man vill göra att skilja personal från sin anställning, men vi måste anpassa organisationen och hämta hem pengarna. Så är det ju.

Kommer personalminskningen att märkas för kommuninvånarna?

– Nej, jag tror inte det, säger Madeleine Andersson.

Vadstena kommun

Kommunen är en demokratiskt styrd organisation, vilket innebär att huvudansvaret för den kommunala verksamheten ligger hos de förtroendevalda politikerna. Politiska beslut hanteras i nämnder och kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige är det högsta beslutande politiska organet i kommunen. 

Vadstena kommun har fyra förvaltningar - kommunstyrelsens förvaltning, samhällsbyggnadsförvaltningen och kultur- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. De bedriver den kommunala verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!