"En stor orsak till lidande och smärta"

Den 10 oktober är WHO:s Internationella Världshälsodag för psykisk hälsa. Det uppmärksammas i Vadstena med ljusmanifestation och författarbesök.

Elisabet Haglund, volontär på organisationen Suicide Zero, arrangerar ljusmanifestationen i Vadstena i samarbete med Vadstena församling.

Elisabet Haglund, volontär på organisationen Suicide Zero, arrangerar ljusmanifestationen i Vadstena i samarbete med Vadstena församling.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2019-10-09 08:00

Arrangemanget äger rum i Vadstena klosterkyrka och börjar 19.00. 

Elisabet Haglund, bosatt i Vadstena och volontär på Suicide Zero som enligt dess webbsida är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden, arrangerar manifestationen i samarbete med Vadstena församling. 

– Jag är öppen med att jag själv har Aspergers syndrom och emotionellt instabil personlighetsstörning. Jag vet hur fruktansvärt, fruktansvärt dåligt man kan må när man har självmordstankar och jag vill försöka bidra till ett öppnare samtalsklimat kring självmordstankar, självmordsförsök och självmord. För det är ett stort stigma, både för den som har självmordstankar och för efterlevande som drabbas av att någon närstående tar sitt liv. Vi måste bli bättre i samhället på att våga prata med varandra om den här frågan. Det är en stor orsak till lidande och smärta.

Hon säger också att hon med manifestationen vill ge människor hopp. 

Elisabet Haglund berättar att under manifestationen så kommer gravljus att tändas på kyrkogården, ljus som formar siffrorna i det antal människor som enligt Socialstyrelsen tog sitt liv förra året. Det tänds även ljus i form av ett hjärta och det blir andakt med tända ljus inne i kyrkan. Där gästtalar Filippa Gagnér Jenneteg, en av författarna till boken "Handbok för livskämpar. Till dig som inte vet om du orkar leva". 

Efteråt finns det möjlighet att komma till Pilgrimscentrum för fika, samtal och delande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!