Emelie evakuerad i väntan på orkanen

En miljon människor har evakuerats i väntan på att orkanen Dorian ska nå Florida. En av dem är Vadstenatjejen Emelie Brandt.

Emelie Brandt har tillsammans med sina studiekamrater evakuerats från Saint Augustine i Florida i väntan på att orkanen Dorian ska dra in.

Emelie Brandt har tillsammans med sina studiekamrater evakuerats från Saint Augustine i Florida i väntan på att orkanen Dorian ska dra in.

Foto: Jens Bollius

Vadstena kommun2019-09-04 10:52

– Det är lite overkligt. Det är ju lite annat än stormarna hemma i Sverige. 

Emelie Brandt skrattar till lite åt sin jämförelse när vi når henne i Florida. Där pluggar hon sedan i januari på college i Saint Augustine. Men den här veckan är invånarna i staden evakuerade i väntan på att orkanen Dorian ska dra in över Floridas östkust.
– Eftersom de aldrig har varit med om någon liknande orkan så är det ingen som vet vad som väntar. Så i söndags fick vi reda på att vi var tvungna att flytta längre in på fastlandet, berättar Brant. 

Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, befann sig orkanen 160 kilometer utanför Floridas östkust. Den amerikanska orkanmyndigheten National Hurricane Center varnar för livshotande stormvågor och vindar på över 100 km/h när den väl drar in över land. 
Brandt berättar att det är smått kaos i delstaten i väntan på vad som ska hända.
– Alla försöker ju bunkra upp. I affärerna finns det inget vatten och det finns ingen bensin att få tag på i hela Florida i stort sett.

Hur orolig är du?
–  Det känns som sagt lite overkligt. Vi har ju ingen aning om hur det kommer drabba oss. Den här terminen bor jag med fyra svenska tjejer så ingen av oss har ju varit med om det här tidigare, säger Brandt.
Hon fortsätter:
– Det vi vet är att det kommer bli översvämningar där vi bor. Saint Augustine ligger lägst av alla städer så vi har flyttat upp allt på övervåningen där vi bor. Sen tänker man på är hur det kommer att bli sen. Sist var de utan el i tolv dagar, det är ju rätt länge.

Karta: Sankt Augustine
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!