Blomsterbiblarnas gåta har fått sin lösning

Nya fakta läggs fram när arkivarie Emma Hagberg grävt djupare i de märkliga blomsterbiblarnas mysterium.

Emma Hagberg, arkivarie vid Landsarkivet i Vadstena, med en av blomsterbiblarna.

Emma Hagberg, arkivarie vid Landsarkivet i Vadstena, med en av blomsterbiblarna.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2019-11-17 14:00

Första gången materialet om de säregna böckerna presenterades var 2017. Vid en föreläsning på Landsarkivet i Vadstena kunde nu arkivarie Emma Hagberg komplettera bilden av vem som står bakom böckerna, med bland annat en kortfilm som visades för den talrika publiken. 
– Eftersom vi har lite hospitalstema det här året så tog vi upp de här igen. Annars var det på våren 2017 som böckerna var med på en utställning vi hade då, som hette Guldkorn i arkivet. Eftersom det var en patient här på hospitalet i Vadstena som gjort dem så tyckte vi det kunde passa i det här temat också, berättar Emma Hagberg.  

Varför kallas de för biblar? 
– Den här personen som gjort dem kallar böckerna för blomsterbiblar, vilket det står på försättsbladet i varje bok. 
Vet ni nu vem personen som skapade böckerna är?
– Nu vet vi det, men från början visste vi inte det och det är vad den här föreläsningen handlar om. Hur vi hittade bakgrunden till böckerna och vem som hade gjort dem. 
Hur fick ni fram den informationen?
– Ja, det var internet som löste gåtan. Annars tror jag faktiskt inte vi rett ut det riktigt. 

Emma Hagberg berättar att böckerna innehåller dels en slags bibeltext som är en skapelseberättelse över olika träd sedan finns det almanackor, lite kartor och framför allt bilder på växter. Både påhittade och verkliga. 
– Det är en salig blandning av verklighet och fantasi. De är väldigt speciella de här bilderna som han målat. Patienten var intagen på hospitalet från slutet av 1800-talet. Vi tror att böckerna är gjorda på 1910-talet. 

Så inför en intresserad publik rullar Emma Hagberg upp den säregna berättelsen om böckerna och deras upphovsman. En del ledtrådar fann man i själva böckerna men det var först när man via internet kom in på psykiatriska museet i Västervik som frågetecknen började rätas ut. I Västervik fanns liknande böcker som de i Vadstena. 

Upphovsmannen hette Jonas Fredrik Pettersson och var född i Småland 1873.  Han emigrerade till USA och tillbringade åren 1892–1894 där men skickades hem då han uppvisade tecken på sinnessjukdom. Han intogs på Asylen i Vadstena 1896 på grund av sinnesförvirring. 1904 påbörjade han arbetet med böckerna. 1915 flyttas han till sjukhuset i Västervik där han avlider i följderna av lunginflammation 1918 och är då 45 år. Han har då tillbringat 21 år och 8 månader av sitt liv på hospital. 

Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!