JANUARI
> Jan Cederborg, verksamhetschef på Rättspsyk, slutar efter tolv år.
> Efter 41 år som präst i Vadstena och Dals församlingar ska kyrkoherde Torbjörn Ahlund gå i pension och håller sin avskedspredikan i Vadstena klosterkyrka. Han efterträds av Magnus Svensson.
> Vadstenaprojektet Under kevlaret, som jobbar mot machokulturen, får 221 000 kronor i stöd från Folkhälsomyndigheten.
> Vadstena kommun tecknar ett avtal med det nya kommunala bolaget Vadstena turism och näringsliv, där man fastslår ramarna för vad bolaget ska jobba med.
> En företagare i Vadstena får nej från Statens fastighetsverk att bedriva servering på sin båt i vallgraven. Statens fastighetsverk menar att den skymmer sikten av slottet.
FEBRUARI
> Vadstena och Dals församlingar bestämmer sig för att skapa lägenheter i två av sina församlingshem, i Källstad och herrestad, för att bättre utnyttja fastigheterna.
> Vadstena Fastighets AB har anslutit sig till Allmännyttans klimatinitiativ och tillkännager att man ska bli fossilfria under 2020 och sänka energianvändningen med 30 procent till 2030.
> Vätterngården har el-problem, så pass att man gör en Lex Sarah-anmälan. Det handlar till exempel om elsängar som inte fungerar och diskmaskin som startar av sig själv.
MARS
> Lions i Vadstena flyttar sin loppis från AQ-hallen till lokaler på Hamngatan, vid Slottsgården.
> Det blir klart att antikexperten Rickard Thunér från Vadstena, känd från "Antikrundan", blir programledare för "Det sitter i väggarna" i SVT.
> Sofia Ek och Joel Alenius från Kulturförgreningen Ugglan tilldelas Vadstena kommuns kulturstipendium för 2019 på 25 000 kronor.
> Det klimatstrejkas i Vadstena, efter initiativ från tre elever på Petrus Magnskolan, som blivit inspirerade av Greta Thunberg.
> Det finns planer på att skapa en ställplats för husbilar vid Folkets park. Kommunen inleder en förstudie.
APRIL
> SD.s gruppledare i Vadstena Dan Olsson avsätts efter att ha skrivit ett Facebookinlägg där han hängt ut två politikers bostad.
> Madeleine Andersson tillträder som ny kommundirektör i Vadstena. Hon kommer från motsvarande tjänst i Askersund.
> Kommunfullmäktige beslutar att frågan om att bygga om AQ.-hallen till en ny sport och aktivitetshall ska utredas grundligare.
> Den nya förskolan Omma öppnar. Den rymmer 90 barn och ska officiellt invigas i maj.
> Markanvisningen för det nya bostadsområdet Södra Drottningmarken är klar och det finns intresse från flera företag att bygga såväl hyresrätter som parhus och bostadsrätter.
MAJ
> Kommunfullmäktige ordförande Arne Sjöberg (M) får kritik från flera partier för sitt sätt att leda kommunfullmäktige möten. Han tillbakavisar den.
> Vadstena kommun är den kommun i länet som höjt sig mest vad gäller företagsklimat när Svensk näringsliv presenterar resultatet av sin enkät.
JUNI
> En ny utställning på herreköket i Vadstena slott öppnas. Här kan man se vilken mat som tillagades här på 1600-talet
> De fyra första konstverken i skulpturparken i Folkets parks invigs.
> Rita Törnqvist hoppar av Sverigedemokraterna och blir politisk vilde i kommunfullmäktige. Hennes sympatier ligger hos Alternativ för Sverige.
> Det beslutas att hyran för simhall, sporthall och ishall ska höjas för privatpersoner, företag och externa föreningar från och med augusti.
JULI
> Stenar flyttas vi övergångar utmed museijärnvägen, vilket innebär fara och Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg polisanmäler saken.
> Vadstena kommun tar krafttag för att komma till rätta med skadegörelse i form av krossade rutor, inbrott och farlig lek på skoltak.
> Vadstena klosterkyrka har infört en entréavgift på 20 kronor, på grund av försämrad ekonomi. Detta väcker reaktioner.
AUGUSTI
> Stor renovering väntas på äldreboendet Wasagården efter att Arbetsmiljöverket påtalat brister i arbetsmiljön.
> Byggstarten av cykelvägen mellan Vadstena och Motala försenas med upp till ett och ett halvt år på grund av ett formaliafel.
> Fler undersköterskor i Vadstena ska få behörighet genom lärlingsutbildning.
> Upprustningen av smalspåret startades upp med målet att rusta hela sträckan fram till Fågelsta.
> Det är stor efterfrågan på villatomter i Vadstena. Närmare 80 personer står i tomtkön.
SEPTEMBER
> Fler än 1100 personer fanns på plats i klosterkyrkan under en välgörenhetskonsert med Helen Sjöholm och Tommy Körberg.
> Karavan landskapsarkitekter bidrag vann arkitekttävlingen och nu drar planeringsarbetet för Rådhustorget i gång.
> Polishunds-SM arrangeras i Vadstena.
> Vadstena kommun är årets klättrare i länet Svenskt Näringslivs företagsklimatranking.
> Projekt mot ofrivillig ensamhet startas av Vadstena kommun och Vuxenskolan.
OKTOBER
> En Vadstenabo anser sig blivit placerad på ett äldreboende mot sin vilja. En intern utredning visar att kommunen gjorde fel i hanteringen av ärendet. Den berörda personen får nu välja var hen vill bo.
> Lärarförbundet har presenterat sin årliga undersökning Bästa skolkommunen 2019 och resultatet visar att Vadstena kommun är rankad etta i länet.
> Fredrikssons i Vadstena står efter en investering redo för att kunna femdubbla produktionen av reaktorer till system för ballastrening.
> Ett drygt år har gått sedan ombyggnaden av reningsverket i Vadstena var klar. Mätningar visar nu att utsläppen i Vättern minskat kraftigt jämfört med tiden innan ombyggnationen.
NOVEMBER
> Sancta Birgitta klostermuseum får inget statligt bidrag vilket riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (M) vill ändra på och skriver därför en enskild motion till riksdagen.
> Stina Holmstedt som går i nionde klass på Petrus Magni skola blir årets lucia i Vadstena.
> Kyrkofullmäktige beslutar att entréavgiften blir permanent i Vadstena klosterkyrka.
> Efter några års uppehåll var det åter dags för Gammeljul i Vadstena, med snö, julstämning och tomte på plats.
DECEMBER
> Vadstena folkhögskola ska samverka med kommunen och skapa en utbildning med start våren 2020, inriktad på människor som på grund av språkliga svagheter inte kommit ut på arbetsmarknaden.
> Vadstena kommun säger upp bredbandsavtalet med Vökby, för att genom ett öppet fibernät skapa konkurrens som ska gynna kommuninvånarna.
> Läget är allvarligt för klostermuseet, som har det dåligt ekonomiskt och hyran ska framöver höjas dramtiskt. Nu jobbar flera politiker och grupper för att staten framöver ska ansvara för driften.