Ägaren: "Kan inrymma flera verksamheter"

Ägarna vill bygga om silon till bostäder. Men, enligt Sören Niklasson, en av ägarna, är man öppen för annan verksamhet eftersom byggnaden är så stor.

Sören Niklasson.

Sören Niklasson.

Foto: Emmilie Engström/arkiv

Vadstena kommun2020-02-13 06:00

Den detaljplan som finns för området tillåter endast att det används för industriändamål. För närvarande pågår en rättsprocess som rör detaljplanen.

Fastighetsbolagen Nya Silon och Vadstenavillan lämnade i somras in en stämningsansökan till Linköpings tingsrätt där de kräver Vadstena kommun på 44 765 563 kronor för brott mot det avtal som Vadstena kommun ingick med bolagen. Enligt avtalet från 2008 skulle kommunen upprätta en detaljplan för området för att möjliggöra byggnation av bostäder.

Bolagen som Sören Niklasson bildat tillsammans med sina kompanjoner hade för avsikt att bygga om silon till 55 bostadsrätter och dessutom bygga 18 funkisvillor mellan silon och Vätterns strandlinje.

Ärendet är ännu inte avgjort i tingsrätten. Ärendet har förlängts i olika omgångar då parterna fått tid på sig att inkomma med svar. Vadstena kommun avvisar skadeståndskravet och menar att det saknar grund.

"Vår målsättning är att få en detaljplan för bostadsbebyggelse i enlighet med tecknat avtal", skriver Niklasson i ett e-postmeddelande till redaktionen.

Samtidigt skriver han att de även är öppna för annan verksamhet om det finns finansiering för det.

"Silobyggnaden är så stor, något större än Asylenhuset, så den kan inrymma flera verksamheter", skriver han.

Niklasson påpekar att det för honom är viktigt att silon får stå kvar som en symbol för och del av Vadstenas industriella epok. Han kallar silon för "Böndernas katedral" och menar att den bär på berättelsen om säden som är ursprung till platsens rikedom genom en lång tidsperiod.

Den detaljplan som finns för området där silon står tillåter endast industriändamål.

– Det är en industriplan så oavsett om man ska göra bostäder eller andra lokaler måste planen göras om, säger samhällsbyggnadschef Annika Toll.

En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument. I den bestäms hur olika markområden får användas, vilken typ av byggnader som får byggas samt hur stora och hur höga de får vara. Bygglov kan bara beviljas om ansökan stämmer med vad som anges i detaljplanen.

Om annan typ av bebyggelse planeras kan en detaljplan vid behov ändras.

– En detaljplan tar generellt ett till två år att genomföra. Då uttalar jag mig inte specifikt om det här området, säger hon.

I vissa fall tar arbetet med att ta fram en ny detaljplan längre tid. Det kan till exempel vara då det är fråga om sanering i området.

Karta: Silon i Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!