Ett dygns köande till drottningens kista

Väntetiden för att ta farväl av drottning Elizabeth är nu över ett dygn. Bland dem som har stått i den åtta kilometer långa kön finns David Beckham.
–Här ser vi ju alla hur mycket hon betydde, säger han.

Kön för att få ta farväl av drottning Elizabeth, här vid Tower Bridge under fredagen.

Kön för att få ta farväl av drottning Elizabeth, här vid Tower Bridge under fredagen.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Storbritannien2022-09-16 11:04

Tusentals människor vill se drottning Elizabeth ligga lit de parade i Westminster Hall i centrala London. Under fredagsmorgonen växte kön till över åtta kilometer och den gräns myndigheterna satt som max.

Därför infördes ett tillfälligt stopp för nya köande att ansluta sig – ett stopp som hävdes strax efter klockan 17, lokal tid, men som kan återinföras när kön åter tros växa under helgen.

Och de som då anslöt sig fick ett tråkigt besked: polisen beräknade då tiden till att få ta ett sista farväl till över 24 timmar. Myndigheterna varnar dessutom för att det ska bli kallt under de kommande nätterna.

De som på fredagskvällen kom in i salen där drottningens kista står kunde se kung Charles och hans syskon prinsessan Anne, prins Edward och prins Andrew hålla vaka. De fyra stod med böjda huvuden och ryggarna mot kistan i en kvart strax före klockan 20, lokal tid. På lördagskvällen ska drottningens barnbarn vaka vid kistan.

Beckham i kön

Parlamentsledamöter och vissa diplomater slipper stå i den långa kön, men andra kändisar får vackert ställa sig bland allmänheten och köa länge, länge. En av dem var förre fotbollsspelaren David Beckham.

– Det känns väldigt speciellt att vara här, att hylla (drottningen) och höra om alla de olika minnen folk har om henne, säger han till ITV.

Beckham fick till slut komma in i Westminster Hall vid 16-tiden på fredagseftermiddagen, och hade då "bara" köat i knappt 14 timmar.

– Jag tänkte att om jag kom hit vid tvåtiden på natten så skulle det vara lite lugnare, men jag hade helt fel, säger han.

Många vakter

För att de köande inte ska behöva lämna sin plats för att gå på toaletten har myndigheterna satt upp 500 bajamajor längs vägen och omkring 1 000 poliser och vakter arbetar för att hålla ordning på kön.

Drottningen begravs på måndag och allmänheten har möjlighet att ta farväl fram till klockan halv sju på måndagsmorgonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om