Dödstal skrivs ned efter nattens attack i Gaza

Palestinska myndigheter skriver ner dödssiffran kraftigt efter nattens attack mot ett tältläger i det Hamaskontrollerade Gaza. Minst 19 personer dödades, enligt hälsodepartementet i Gaza. Inledningsvis rapporterades 40 dödsoffer i attacken, som enligt Israel riktades mot ett Hamasmål.

Sökande efter saknade efter den israeliska attacken natten till tisdagen.

Sökande efter saknade efter den israeliska attacken natten till tisdagen.

Foto: Sahir Alghorra/Zuma Press/TT

Mellanöstern2024-09-10 06:12

Vittnesmålen går starkt isär efter en blodig israelisk flygattack mot ett tältläger i Gazaremsan. Israel namnger enskilda profilerade terrorister som ska ha blivit dödade, medan palestinier talar om ett stort antal oskyldiga offer.

Efter angreppet under natten mot tisdagen uppgav Gazas civilförsvar och en palestinsk nyhetsbyrå att 40 människor hade dödats och 60 skadats. Siffran skrivs nu ner kraftigt, då hälsodepartementet, kontrollerat av terrorstämplade Hamas, rapporterar att 19 personer hittats döda, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt ett uttalande från Hamasstyret beror de olika siffrorna på att hälsodepartementet bara räknar kroppar som har förts till sjukhus medan civilförsvaret också räknar kroppar som ännu inte har hämtats.

IDF: Stridsflygplan användes

Israels militär bekräftar att man anfallit tältlägret för flyktingar med bland annat stridsflygplan – men hävdar att man siktade på en av Hamas kommandocentraler, och ansträngde sig till det yttersta för att undvika civila offer.

Minst tre högt uppsatta Hamasmän, med operativa roller i krigföringen mot Israel, ska ha dödats, skriver den israeliska militären på X.

Islamiströrelsen Hamas tillbakavisar helt Israels version om att dess medlemmar befann sig på platsen.

"Ockupationsmaktens anklagelser om närvaro av motståndskrigare är en uppenbar lögn", skriver rörelsen på Telegram.

"Hela familjer försvann"

Palestinska källor säger tvärtom att USA-tillverkade bomber slog ned bland oskyldiga boende.

"Hela familjer försvann ner i djupa hål i sanden i massakern i al-Mawasi", uppger Mahmud Basal, talesperson för civilförsvaret, i en kommuniké.

Vittnet Attaf al-Shaar beskriver händelsen på ett liknande sätt.

– Offer hamnade i sanden. De bärgas som kroppsdelar.

Filmer som cirkulerar på sociala medier visar kratrar omgivna av stor förödelse. En av dem ser ut att vara så djup som tio meter.

Platsen är ett tältläger i al-Mawasi utanför storstaden Khan Yunis, ett område som den israeliska militären har utsett som en humanitär zon. Där bor många palestinier som fördrivits från sina hem under kriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!