Juntan i Mali pressas av grannländerna

Den militärjunta som tagit makten i Mali måste skyndsamt återställa det civila styret i landet. Det kräver de 15 staterna i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, som infört sanktioner mot kuppmakarna.

Nigerias tidigare president Goodluck Jonathan (i mitten), som leder delegationen från Ecowas i Mali, tas emot av militärjuntans talesperson Ismael Wague (till vänster), vid sin ankomst till flygplatsen i Bamako den 22 augusti.

Nigerias tidigare president Goodluck Jonathan (i mitten), som leder delegationen från Ecowas i Mali, tas emot av militärjuntans talesperson Ismael Wague (till vänster), vid sin ankomst till flygplatsen i Bamako den 22 augusti.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-28 14:15

Ett av Ecowas krav, att den störtade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta skulle släppas fri, uppfylldes i torsdags.

– Frågan om Keitas frisläppande är löst, men samma sak gäller inte återgången till konstitutionell ordning, vilket förutsätter att alla militärer återvänder till sina kaserner, sade Nigers president Mahamadou Issoufou, som för närvarande är Ecowas ordförande, under ett videomöte.

Samarbetsorganisationen beslutade bland annat att stänga gränserna mot Mali och stoppa handel med landet efter kuppen den 18 augusti. Förutom Keita har man även krävt att andra fängslade ledare i det störtade styret ska släppas och att det blir en snabb återgång till civilt styre.

Maximalt ett år

Juntan har lovat att bana väg för en sådan övergång och att hålla val inom "rimlig tid", men utan att ge någon tidsplan. Enligt chefen för Ecowas delegation till Mali, Nigerias tidigare president Goodluck Jonathan, har kuppmakarna velat ha en två- till treårig övergångsperiod.

Det har avfärdats av Ecowas team, som vill se en övergångsregering ledd av någon utanför militären och med maximalt ett års mandat, säger Jonathan enligt ett uttalande.

"Bara ett recept"

Flera bedömare har pekat på att den hårda linje Ecowasländernas ledare har intagit förklaras av att de vill stabilisera Sahelregionen, men också för att de fruktar militärkupper också i sina egna länder.

Mahamadou Issoufou sade vid videomötet att samhällsomstörtning är en allvarlig sjukdom.

– För att bota den finns bara ett recept: sanktioner, sade han.

Malis inflytelserike imam och tillika protestledare, Mahmoud Dicko, varnar militärjuntan för att den inte har total handlingsfrihet efter maktövertagandet.

– Jag har bett alla att komma samman för Mali. Jag ber fortfarande om detta, men det betyder inte att militären har carte blanche, sade Dicko inför sina anhängare.

Fakta: Ecowas

Ecowas (Economic Community of West African States) är flera västafrikanska staters politiska och ekonomiska samarbetsorganisation.

Gemenskapen bildades i maj 1975.

De 15 medlemsländerna är: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone och Togo.

Den sammanlagda befolkningsmängden är omkring 350 miljoner människor.

Ecowas genomför även fredsbevarande interventioner och fungerar som medlare.

Källor: Ecowas.int, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!