Ungt stjärnskott tar över efter Marine Le Pen

Högerextrema partiet Nationell samling har valt en ny partiledare. Det blir det unga stjärnskottet Jordan Bardella som ska ta över efter Marine Le Pen.

Jordan Bardella tar över som partiledare för Nationell samling (RN). Arkivbild.

Jordan Bardella tar över som partiledare för Nationell samling (RN). Arkivbild.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Frankrike2022-11-05 11:54

Den 27-årige Europaparlamentarikern Jordan Bardella fick 85 procent av rösterna under partiets kongress på lördagen. Han utklassade därmed, som väntat, motståndaren Louis Alio som endast fick 15 procent.

När Marine Le Pen hösten 2021 valde att lämna partiledarrollen i Nationell samling för att satsa på presidentvalet lämnade hon över till Bardella som axlat rollen sedan dess.

Le Pen tog över som partiledare efter sin pappa, partiets grundare, Jean-Marie Le Pen, och har suttit på posten i elva år. Bardella är en av dem som hyllat hennes insatser för att göra partiet mer rumsrent och accepterat hos en bredare allmänhet.

Fortsatta skandaler

Främlingsfientliga Nationell samling gjorde sitt bästa parlamentsval någonsin tidigare i år och knep då 89 platser i parlamentet, trots att Le Pen för tredje gången misslyckades med att nå presidentposten och förlorade mot president Emmanuel Macron.

Under sin tid på posten har Marine Le Pen försökt, och i stora drag lyckats med, att föra partiet mot en politisk mittfåra. Hon har bland annat bytt namn på partiet från Nationella fronten, till det mjukare Nationell samling. Hennes pappa, Jean-Marie Le Pen uteslöts också ur partiet 2015 efter upprepade antisemitiska och extremistiska uttalanden.

Partiet brottas dock fortsatt med skandaler. Så sent som i fredags stängdes partikollegan och parlamentsledamoten Grégoire de Fournas av från det franska parlamentet efter att ha ropat "Åk hem till Afrika" till den svarta vänsterpolitikern Carlos Martens Bilongo.

Engagerad som tonåring

Bardella växte upp i en förort nordost om Paris, med en ensamstående mamma som tagit sig till Frankrike från Italien.

Han engagerade sig i Nationell samling redan som 16-åring och har under debatter imponerat på både beundrare och kritiker med sin vassa tunga.

– En av de saker jag är mest stolt över är att hjälpa en ny generation ledare och parlamentsledamöter träda fram, har Le Pen tidigare sagt.

Frågan är dock hur stor makt Bardella kommer att få i praktiken. Marine Le Pen kommer fortsatt formellt att leda arbetet i parlamentet. Mycket talar dessutom också för att hon blir partiets presidentkandidat i presidentvalet 2027.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!