EU-chef vill ha sanktioner mot bosättare

EU förbereder sanktioner mot Israels "extremistiska bosättare" efter våldet mot palestinier. Fast först måste man fundera över metoderna, anser utrikesminister Tobias Billström (M).

Israeliska soldater patrullerar i Hawara på Västbanken. Arkivbild.

Israeliska soldater patrullerar i Hawara på Västbanken. Arkivbild.

Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

EU2023-12-11 18:21

USA har aviserat visumstopp för brottsmisstänkta israeliska bosättare med anledning av de våldsamheter som följt i spåren av höstens kraftigt uppblossade Mellanösternkonflikt.

Även inom EU är liknande idéer på gång.

– Jag kommer att lägga fram ett förslag till medlemsstaterna på det här området, efter USA:s exempel och genom att använda vårt ramverk för mänskliga rättigheter, förklarar utrikeschefen Josep Borrell på sin presskonferens sedan EU-ländernas utrikesministrar mötts i Bryssel på måndagen.

"Öppen för att lyssna"

För svensk del utesluter inte Tobias Billström ett framtida sanktionsbeslut. Men han pekar på svårigheter.

– Jag är öppen för att lyssna till alla förslag från kommissionen och andra medlemsstater om hur vi ska kom till rätta med detta. Men vi måste först och främst fundera över vilka metoder som är tillämpliga. Vi har till exempel visumliberalisering med Israel, vilket inte USA har. Det är ett faktum som skiljer oss åt i det här avseendet, säger utrikesministern i Bryssel.

Billström upprepar Sveriges allmänna hållning med två huvudspår: dels att se till att det blir fler humanitära pauser i Gaza, dels det långsiktiga målet om att ordna en tvåstatslösning.

Vapenvila?

Samtidigt trycker han särskilt på oron över bosättarvåld.

– Där är vi från svensk sida väldigt tydliga i vår uppmaning till den israeliska regeringen. Man måste ta krafttag för att säkerställa att det här våldet kan bekämpas och att enskilda civila palestinier inte utsätts för de här övergreppen, säger Billström.

Fyra EU-länder – Spanien, Malta, Belgien, Irland – har brevledes föreslagit att EU ska mana till en humanitär vapenvila. Billström pratar hellre om pauser.

– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist. Vi anser att det är lämpligt att mana till humanitära pauser i det här läget. Men jag är redo att lyssna på vad mina kollegor kommer att säga, förklarar utrikesministern i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!