Polis sparkad efter dödsskjutning

En av de poliser som anklagas för dödligt övervåld mot svarta i USA har fått sparken. Det gäller en polis som deltog vid ett ingripande i Louisville i Kentucky, där 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylor sköts till döds i sin lägenhet.

Protester i Louisville för rättvisa i fallet om Breonna Taylor. Bilden är från 1 juni.

Protester i Louisville för rättvisa i fallet om Breonna Taylor. Bilden är från 1 juni.

Foto: Darron Cummings/AP/TT

Brott & Straff2020-06-24 03:25

Breonna Taylors öde har blivit ett av de mest uppmärksammade fallen under de stora protester mot polisvåld som har pågått i USA de senaste månaderna.

Polisen i Louisville meddelar på Twitter att polismannens anställning avslutas med omedelbar verkan. I ett två sidor långt brev riktat till polismannen skriver polischefen Robert J Schroeder att denne brutit mot flera grundläggande regler och visat "extrem likgiltighet för värdet av mänskligt liv när du lättvindigt och blint avfyrade tio skott in i Breonna Taylors lägenhet".

"Bra men litet steg"

Schroeder skriver vidare att Taylor inte på något sätt utgjorde ett omedelbart hot för liv och hälsa och att poliserna inte hade möjlighet att identifiera vem som befann sig i lägenheten när de började skjuta.

De andra två poliser som deltog i insatsen den 13 mars i år stängs av så länge utredningen av fallet pågår.

– Det är ett bra, men litet, steg mot rättvisa, säger familjen Taylors advokat Sam Aguiar till Louisville-tidningen Courier Journal.

– Vi kommer inte att nöja oss förrän rättmätiga åtal väcks mot honom, inte förrän alla som är ansvariga för Breonnas död åtalas.

Polischefen signalerade i fredags att ett avskedande var på gång, men först på tisdagen meddelades beslutet officiellt. Den nu sparkade polisen har enligt delstatens lagar rätt att överklaga beslutet.

Nya protester

Fallet uppmärksammades stort när det skedde, men ännu mer så i samband med de omfattande protesterna mot polisvåld mot svarta och rasism efter det att den obeväpnade svarte mannen George Floyd dödats vid ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

Under veckan har protesterna fortsatt på flera håll i USA. I måndags försökte demonstranter i Washington DC riva ner en staty av den tidigare presidenten Andrew Jackson. Statyn står inom synhåll från Vita huset och dagens president Donald Trump har tidigare uttryckt sin beundran för Jackson, en slavägare som bland annat skrev under en lag som tvingade indianstammar att lämna sina hem.

Vid ett besök i Arizona på tisdagen kommenterade Trump, enligt amerikanska medier, protesterna mot rasism och polisvåld med:

– De som protesterar hatar vår historia. De hatar våra värderingar och de hatar allt vi värderar som amerikaner. Vi kommer inte ge efter för några vänsterhuliganer.

Fakta: Fallet om Breonna Taylor

Strax efter midnatt den 13 marsi år slår tre poliser in dörren till 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylors lägenhet i Louisville i Kentucky. Polisen tar sig in med anledning av en narkotikautredning och hävdar att de knackade på och identifierade sig innan de bröt sig in. De hade en så kallad ”no-knock-warrant”, det vill säga tillstånd till husrannsakan utan att behöva knacka eller på annat sätt förvarna.

När dörren slås in utbryter skottlossning. Polisen hävdar att de bara öppnar eld för att de blir beskjutna av Taylors pojkvän, som precis som flickvännen ligger och sover när de tror att de får inbrott. En polis skottskadas i benet. Breonna Taylor träffas av åtta av polisens kulor och dör.

Berättelserna om vad som hände går isär. Taylors anhöriga och advokater hävdar att poliserna aldrig identifierade sig eller knackade på innan de tog sig in. Och pojkvännen säger att han fruktade för sitt liv och avlossade skott i självförsvar. Han har tillstånd för sitt vapen och Breonna Taylor var obeväpnad. Ingen narkotika hittas i lägenheten och de två personer som knarkutredningen kretsar kring hade redan gripits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!