FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) konstaterar i sin senaste rapport att omkring 269 miljoner människor har testat eller flera gånger använt sig av narkotika.
Rapporten, som bygger på statistik för 2018, slår fast att siffran innebär en 30-procentig ökning på tio år.
– Detta är en mycket oroande ökning. Inte bara ökningen av antalet personer som använder sig av narkotika, men också att det är fler ungdomar, tonåringar och barn som använder droger, säger UNODC:s vd Ghada Waly.
Cannabis är den narkotika som används av flest personer – uppskattningsvis 192 miljoner människor i hela världen – enligt UNODC.
Opioider, som används av runt 58 miljoner människor och som stod för två tredjedelar av de beräknade 167 000 narkotikarelaterade dödsfallen under 2017 - pekas ut som den skadligaste narkotikan.
Samtidigt är bruket av kokain och metamfetamin på uppgång i världen. Den globala kokainproduktionen är den högsta någonsin, eftersom produktionen har blivit mer effektiv.
UNODC varnar även för att coronapandemin kan leda till en generell ökning av det globala narkotikabruket, och att stängda gränser kan leda till att narkotikan som säljs har en lägre renhetsgrad. Det finns dessutom risk för att länder skär ned på insatser mot narkotikabruk och -smuggling om deras ekonomier tar stryk av krisen.