"Man kan vara stolt över vattnet"

Nyligen pekades två dricksvattenanläggningar i MVT:s bevakningsområde ut i en artikel i Naturskyddsföreningens tidning Sveriges natur. Men nu lugnas invånarna.

Reningsverket Karshult där många av de som jobbar med vatten sitter.

Reningsverket Karshult där många av de som jobbar med vatten sitter.

Foto: Anders Törnström

Tjällmo/Vadstena2015-05-02 08:05

– Man kan vara stolt över vårt vatten, säger Fredrik Feldt, verksamhetschef för Vatten och avfall på Motala kommun.

MVT skrev om den artikel där anläggningarna i Tjällmo och Vadstena var med på en lista där det förekom poly- och perfluorerade alkylsyror, som bland annat har använts i impregneringsmedel och brandskum. Men enligt Motala kommun ska det inte vara någon fara att dricka vattnet.

– Nivåerna ligger på runt 20 nanogram per liter i Tjällmo och runt tio i Vadstena. Det är väldigt långt under gränsvärdena, säger Mattias Strid, processingenjör på Motala kommun.

Livsmedelsverket har satt upp en gräns på 90 nanogram per liter där man bör göra något åt saken, vilket också är en rekommendation. Men för att det verkligen ska vara någon hälsofara ligger gränsvärdet på 900 nanogram per liter. Värdena i Tjällmo och Vadstena är alltså långt ifrån att det skulle utgöra någon fara för människor.

– Kärnan är att folk inte ska känna någon oro, säger Mattias Strid.

Hur dessa spår hamnat i anläggningarna i Tjällmo och Vadstena är jättesvårt att sia om. Men till saken hör också att man vid endast ett tillfälle hittat spår.

– I Vadstena har vi hittat det en gång. Vi har provtagit vid flera tillfällen och inte hittat något, understryker Mattias Strid.

Från Motala kommuns sida är man väldigt stolt över den kvalitet som är på dricksvattnet i Motala och Vadstena.

– Vi har ett jättebra dricksvatten, säger Mattias Strid.

Mattias Strid illustrerar på ett bra sätt hur bra vattnet är, enligt Motala kommun.

– Att vi ligger vid Vättern är ett jättebra läge för att producera dricksvatten, säger han.

– Man kan dricka direkt från kranvattnet utan att få magont eller något annat. Det är många europeiska länder där det inte går att dricka kranvattnet, säger Fredrik Feldt.

Att det på vissa platser finns mycket högre halter av ämnena kan ha sin förklaring.

– De mest uppmärksammade fallen är kopplade till brandövningsplatser och viss användning av brandskum, säger Mattias Strid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!