Svajig uppkoppling – problem för Tjällmoborna

Tjällmo har den senaste tiden haft stora störningar på bredband och telefoni, på sociala medier har människor varit frågande.

Fredrik Söderlund bor sex kilomteter söder om Tjällmo och hade likt många andra ortsbor stora problem med sitt bredband under förra veckan.

Fredrik Söderlund bor sex kilomteter söder om Tjällmo och hade likt många andra ortsbor stora problem med sitt bredband under förra veckan.

Foto: Privat/TT

Tjällmo2023-02-08 15:00

I cirka en vecka var det driftstörningar på både telefoni, fiber och mobilt bredband runtom i Tjällmo. På sociala medier var det många som undrade vad som hänt. En av de som drabbats är Fredrik Söderlund som bor sex kilometer söder om centralorten.

– För mig handlar det inte bara om den här veckan, för oss går problematiken tyvärr längre bakåt än så, säger Fredrik Söderlund.

undefined
Fredrik Söderlund bor sex kilomteter söder om Tjällmo och hade likt många andra ortsbor stora problem med sitt bredband under förra veckan.

Han förklarar att ända sedan de blev av med kopplarledningarna och ADSL, som gav dem bredband via telefonjacket, har de störts av dålig sändning varje vecka. Redan några sekunder in i vårt samtal blir signalen dålig och han hör brus och hack i samtalet. 

Vad har ni för uppkoppling just nu?

– Vi har en tjänst som heter "fast bredband över mobilnätet". Då har man en riktantenn utanpå fastigheten riktad mot närmaste mobilmast, för oss är den i Borensberg. Om det är strul med den antennen går hastigheten ner enormt.

Hur ofta är det strul?

– Varje vecka och ibland flera dagar i veckan. Då får jag börja felsöka, kolla om flera familjemedlemmar streamar samtidigt, starta om allt och ibland hoppar det igång, ibland inte, säger Fredrik Söderlund.

Han förklarar att när de hade kopparledning och ADSL kunde familjen i alla fall alltid ringa med den fasta telefonen. När den togs bort fick de "fast telefoni över mobilnätet".

– Det sa vi upp efter ett år, det var strul hela tiden och tjänsten kunde ligga nere två till tre veckor i rad. Det blir en stress för hela familjen när det inte går att nå barnen eller barnen kan nå oss. Man kan säga att vi är rejält skadeskjutna sen mars 2021 när kopparledningen försvann. Vi väntar på fiber och har skrivit på intresseavtal med fyra olika entreprenörer, senaste är Borenet. 

undefined
I mars 2021 försvann både ADSL och kopparledningen från där Fredrik Söderlund bor. Han förklarar att de hellre hade behållit ADSL som är långsammare men mindre strul med.

Får ni ekonomiskt avdrag när Telias tjänster inte fungerar?

– Det är ju här det blir både krångligt och tidskrävande. För att felsöka behöver du uppkoppling och för att ringa in felanmälan måste du ha bra och stabilt mobilnät, vilket gör att felanmälan inte går att göra. Jag har lagt åtskilliga timmar på det här och kommer jag väl fram blir det ett avdrag på några kronor på månadsfakturan. 

Vad tycker du operatören kan förbättra?

– Förslagsvis att skicka sms-aviseringar när det är ett planerat underhållsarbete. Även om det är en störning som man ser drabbar personer i ett visst område och att man då slipper felanmäla och kanske till och med får automatiskt kostnadsavdrag.

Kim Sjölund är pressansvarig på Telia. 

– Det stämmer att vi tyvärr har haft ett kabelfel i området norr om Tjällmo. Felet uppstod förra lördagen och åtgärdades på onsdag eftermiddag.

undefined
Pressansvarig på Telia berättar att de haft ett kabelfel i området norr om Tjällmo. Felet uppstod förra lördagen och åtgärdades på onsdag eftermiddag.

Kan man få sms-aviseringar i samband med störningar?

– Det finns möjlighet att få det.

Kan man då få automatiskt avdrag på fakturan?

– Tyvärr är det inte möjligt. Alla kunder har olika tjänster och lösningar som påverkas på olika sätt. Därför måste man höra av sig till oss så att vi får kontakt med kunden för att göra korrekta kostnadsavdrag.

Det är svårt för kunder att höra av sig under den tiden både telefon och bredband inte fungerar, kan kunden då söka ersättning i efterhand?

– Vi förstår att kunder som helt saknat uppkoppling har haft svårt att kunna felanmäla. Vi beklagar de problem som detta har orsakat våra kunder. 

På hemsidan står det att "önskemål om prisavdrag ska framställas inom skälig tid (två månader) och en förutsättning är att du först felanmält din tjänst".

Telia

"Sverige genomgår en digital revolution och det är viktigt att delar av landet inte hamnar i ett digitalt utanförskap. Tillgången till snabb och stabil uppkoppling blir alltmer av en förutsättning för att kunna arbeta, leva och bo, inte minst för de som bor på landsbygden" säger Linda Hernström chef för Telia Fiber. 

Regeringens bredbandsmål säger att 98 procent av Sveriges befolkning bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet senast 2025.

Källa: Telia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!