Med en aviserad slamtömning för perioden augusti, plus minus 1 vecka, så sträcker sig alltså den aviserade perioden över en månad, vilket har fått fastighetsägaren och Tjällmobon Christer Flygare att reagera.
– Jag ringde och frågade när de skulle komma och de svarade att de trodde om 1-2 veckor.
Christer tycker det är svagt och dåligt och är orolig över att en olycka kan inträffa när brunnslock och vägbommar ska vara upplåsta i över en månad, dessutom blir perioden ännu längre i och med förseningar.
– De skulle ju komma under augusti månad och tömma våra avloppstankar. Vi fastighetsägare ska låta dessa stå olåsta. Vem som helst skulle i praktiken kunna öppna och ramla ner och drunkna.
Roger Ek som är enhetschef på avfallsenheten hänvisar till de lokala föreskrifterna som styr slamtömningen och även sophämtningen i kommunen. Där står bland annat att anläggningar ska vara tillslutna på ett barnsäkert sätt och försedda med passande säkerhetsanordningar, poängterar han.
– När det gäller ansvaret för säkerheten vid brunnarna är det fastighetsägaren, eller ägaren av anläggningen, som ansvarar för brunnen och är därmed också ansvarig för att förhindra skada, meddelar han.
Roger Ek föreslår att fastighetsägarna till exempel skulle kunna skylta eller spärra av området runt brunnen om den lämnas öppen och riskerar att orsaka skada.
Christer Flygare understryker ytterligare kritiken mot kommunen för de långa slamtömningsperioderna. Han efterlyser kommunikation mellan entreprenören och kunden. Samtidigt som han konstaterar att kommunen i sina aviseringar till fastighetsägarna uttryckligen skriver "Chauffören ringer inte upp innan ankomst".
Han ställer sig frågande till varför inte någon kan meddela några dagar innan att slamtömningen kommer att ske.
– På så vis skulle man kunna korta perioden då brunnar och vägbommar står olåsta och minska risken för personskador. Det här är år 2020, jag tycker de borde kunna meddela oss fastighetsägare och kunder med bättre framförhållning än en månad.
Kjell Axelsson som är produktionschef på GDL Transport, entreprenören som utför slamtömningarna, medger att man kräver att brunnar och vägbommar hålls olåsta under hela den aviserade perioden. Han förtydligar chaufförernas rutiner och poängterar att det bara vid undantagsfall hör av sig direkt till fastighetsägaren eller ägaren av anläggningen.
– Vid speciella förhållande tar chauffören kontakt med kunden, till exempel när det är djur i hage och låst vägbom. Men vi kan ju givetvis inte ringa alla kunder, som är cirka 5000.
Roger Ek menar att avfallsenheten är medveten om att hämtningsintervallet är i längsta laget.
– Avfallsenheten jobbar tillsammans med entreprenören på att korta detta.
Kjell Axelsson meddelar att de är något försenade med slamtömningen i Tjällmo.
– Det ligger lite efter, men extra resurser är tillsatta för att komma ifatt.
Förseningen tror han beror på att fler har varit hemma än vanligt.
– Den här sommaren har varit och är speciell. Kunderna har använt sina brunnar i mycket större utsträckning. Det har medfört många extratömningar som har försenat det ordinarie schemat.
Även förra året var slamtömningen försenad i Tjällmo, men Kjell menar att det hade andra förklaringar.
– Förra året var det sjukfrånvaro som orsakade förseningen.