Mötet om Granlidens omvandling från vårdboende till trygghetsboende lockade många upprörda Tjällmobor. Socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) fick ta del av många ilskna röster.
– Det var en frän stämning och det var många som visade sin sorg och upprördhet och inte ville acceptera beslutet. Den bilden är den rätta bilden för dem, och den kan jag aldrig ta ifrån dem, säger hon dagen efter mötet.
Tjällmoborna tog under mötet upp den mänskliga aspekten. Att människor som levt hela sina liv i Tjällmo nu, i livets slutskede, ska behöva flytta till Motala.
– En del beslut som man måste fatta kommer det aldrig en rätt tid för. Och det här är ett sådant beslut som det alltid är fel tid för. Det är sorgligt och beklagligt att det, i sådana här beslut, alltid blir några som blir drabbade, säger Liljedahl.
Hur kändes det att stå där och få den kritiken mot sig?
– Det är väl politikens baksida. Men ibland måste man fatta beslut för att man vet att det är rätt beslut om man ska klara av vård och omsorg i framtiden. Hade jag väntat och inte vågat fatta något beslut så hade jag ju 2018 och flera år framöver inte kunnat erbjuda tillräckligt med vårdplatser.
Hon håller dock med om kritiken att hanterandet av situationen inte har varit helt klockren. Beslutet, som klubbades i juni, borde ha kommit tidigare för att ge de boende och personalen mer tid för att hinna göra sig i ordning för flytten till det nya vårdboendet på Strandvägen i Motala.
– Den kritiken de har på tidsplanen och processen är befogad, säger Liljedahl.
Anledningen till den korta tiden för flytten handlar om att Strandvägen står klart den 1 oktober och för att de boende tillsammans med den personalen som går över från Granliden skulle kunna flytta samtidigt behövde det ske direkt när Strandvägen öppnar.
Men att beslutet är riktigt, det tvekar hon inte om.
– Det är både ekonomiskt men det är också det här att vi behöver 150 vårdboendeplatser 2020 och det är bara fyra år dit. Alltså, vi behöver påbörja uppbyggnaden utav det. Det innebär att vi behöver tre stycken Solbacken till. Och ska det finnas någon driftsekonomi i de här vårdboendena så ska de vara på 50 platser per boende.
– Nästa stora vårdboende tänker vi bygga i Borensberg så vi tänker även på utvecklingen i landsbygdsområdena, säger Anne-Lie Liljedahl.