Delar av Granlidens lokaler, som ägs av Motala kommun, hyrs idag ut till förskolan Skogslyckans verksamhet. Den resterande delen av lokalen var från våren 2019 fram till hösten förra året uthyrd till företaget Pacedomi. Där drev de ett skyddat boende för kvinnor och barn.
Pacedomi, som flyttade ut ur fastigheten i november, svarar via mejl att anledningen till flytten var att verksamheten utökades.
"Vi sade upp oss som hyresgäster i juli 2022 av den anledningen att vår verksamhet växte. Granliden som lokal var för liten och inte längre lämplig för vår typ av verksamhet. Vi hittade andra mer ändamålsenliga lokaler på annan ort" skriver företaget.
Nu när en stor hyresgäst har valt att lämna fastigheten har kommunen valt att lägga ut Granliden till försäljning.
– Vi har inget behov av fastigheten och därför är den ute till försäljning, säger Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun
Förskolan Skogslyckans verksamhet fortgår just nu i lokalerna, hur kommer den att påverkas vid en försäljning?
– Det hyresavtal som finns för förskoleverksamheten följer fastigheten, till ny ägare. Som nuläget är har inte kommunen behov av lokalerna efter sommaren.
Fastigheten Granliden har nu legat ute till försäljning sedan i februari i år via mäklarfirman HusEtt Fastighetsekonomi AB. Hos dem kan man läsa att fastigheten idag har en hyresgäst, vilken är förskoleverksamheten. Enligt mäklaren beräknas den verksamheten att flytta ut till hösten 2023.
Marianne Sjöö Laisio, som bland annat är rektor på Skogslyckans förskola i Tjällmo, bekräftar den tidsprognosen. Enligt henne visar den senaste befolkningsprognosen i kommunen ett minskat behov av förskoleplatser på orten. I och med att barnantalet kommer att minska är tanken nu att flytta ut förskoleverksamheten ur fastigheten.
– Förskolan Skogslyckan planerar att använda Granlidens lokaler till och med sista juni 2023. Från och med höstterminen kommer utbildningen enbart att vara förlagd i förskolans ordinarie lokaler.
Fastigheten har möjlighet att förvärvas av både privatpersoner och företag. Potentiella köpare till fastigheten får vara beredda på att lämna uppgifter till kommunen om sina planer för lokalerna, enligt mark- och exploateringschef Christine Stafström.
– Intressenter får lämna en kort beskrivning av sitt bolag, hur fastigheten ska användas och de ska kunna visa att finansiering är klar. Det är sedan kommunstyrelsen som tar det slutliga beslutet. Vad fastigheten kan användas till avgörs av detaljplanen.
Om man tittar närmare på fastigheten får den enligt detaljplanen användas till bostäder och/eller centrumverksamhet, vilket till exempel kan innefatta olika typer av boenden. Andra tänkbara användningsområden kan vara service, kontor, teater, eller föreningslokal, skriver HusEtt Fastighetsekonomi på sin hemsida.
Anders Bengtsson som är tillväxtstrateg på Motala kommun har bland annat ansvar för utvecklingsfrågor på landsbygden.
Vad skulle du säga, finns det någon speciell verksamhet eller köpare ni skulle vilja se ta över lokalerna?
– Jag kan inte svara på vad den samlade politiska åsikten är kring framtida verksamhet i Granliden, men personligen skulle jag helst se bostäder eller någon verksamhet som ger flera arbetstillfällen.