Efter provsvaren – inget fel pĂ„ vattnet i SmĂ„Ă€ngsbadet

Kommunen gick i tisdags ut med en avrÄdan frÄn bad vid SmÄÀngsbadet i TjÀllmo. Utan provsvar men med stark misstanke efter flera sjukdomsfall. Nu visar provsvaren att det inte Àr nÄgot fel pÄ vattnet i Lien.

Återigen grönt ljus för bad vid SmĂ„Ă€ngens bad- och camping.

Återigen grönt ljus för bad vid SmĂ„Ă€ngens bad- och camping.

Foto: Magnus Johansson

TjÀllmo2024-07-04 15:00

Under onsdagen skrev vi om att SmÄÀngens camping stÀllde sig frÄgande till kommunens badavrÄdan, som alltsÄ kom innan provsvaren. Vid lunchtid pÄ torsdagen fick campingen besked om att provsvaren inte visar pÄ nÄgra förhöjda bakteriehalter, och sÄledes beror de fall av magsjuka mest troligt inte pÄ vattnet i Lien.

– Vi Ă€r sĂ„klart glada att det inte Ă€r nĂ„got fel pĂ„ sjön och att vi Ă„terigen kan vĂ€lkomna badgĂ€ster till badplatsen och till campingen, sĂ€ger Sara Sandberg vid SmĂ„Ă€ngens camping.

Dock konstaterar hon att campingen, till följd av kommunens avrÄdan, har förlorat tvÄ dagars intÀkter och drabbats av flera avbokningar framöver. Sara Sandberg Àr fortsatt kritisk till kommunens sÀtt att formulera sig innan provsvar.

– Trots att vi sjĂ€lva sĂ„g samband mellan de insjuknade som gjorde att vi kanske inte trodde att det var vattnet det var fel pĂ„ sĂ„ bad vi om ett extraprov för att vara pĂ„ sĂ€kra sidan. Och nu blir det som att vi straffas för att vi gjorde det, sĂ€ger Sara Sandberg.

Motala kommun menar fortsatt att det var rÀtt att ta det sÀkra före det osÀkra efter flera sjukdomsfall.

– Vi gick pĂ„ det vi hade och det var tillrĂ€ckligt för en avrĂ„dan i vĂ€ntan pĂ„ provsvar. Det Ă€r sĂ„klart jĂ€ttetrĂ„kigt att campingen har drabbats pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, men vi bedömer ur ett miljö- och hĂ€lsoperspektiv och vi kan inte riskera de aspekterna för att vara schyssta, sĂ€ger Nilla Downey, samordnare pĂ„ kommunens bygg- och miljöenhet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!