Det är också i naturen och i kulturhistorian som vi finner rariteterna – var och en värd en egen resa. Vi börjar i terrängen.
Perkils Kettil
Några mil norr om tätorten och en bit in i skogen längs Östgötaleden hittar vi ett mycket märkligt geologiskt objekt – Perkils Kettil. Det är en så kallad spiraljättegryta, en av Sveriges största och skapad för mer än 10 000 år sedan.
Inlandsisen var på väg att dra sig tillbaka och just här bildade isälven en mycket kraftig virvel av vatten och lösa stenar. Genom århundradenas lopp borrade sig stenen allt längre ner i berget och grytan kom att bli hela fyra meter i diameter och tolv meter djup. På väggarna, som är välslipade av de så kallade löpstenarna, syns spiralformen.
Kärnskogsmossen
En slinga av Östgötaleden går genom Kärnskogsmossen, som blev naturreservat 2009, uppvisar ett rikt fågelliv, inte minst orrspelet under tidig vår är intensivt. Området är delvis anpassat för rörelsehindrade och tämligen lättillgängligt. Här finns också möjlighet till enklare övernattning.
Vattenhjulet vid Skönnarboleden
Vid Skönnarboleden, som är en annan slinga av Östgötaleden, finns ett spännande gammalt vattenhjul. Hembygdsföreningen svarar för drift och skötsel sedan renoveringen 2002, och här finns också fina ytor för rast, lek och fika. Några gånger om året körs hjulet igång och ibland demonstreras spiksmide. Vattenhjulets främsta uppgift har varit att driva den kvarn som har legat på platsen.
Kulturhistoria
Tjällmo Gästis är ett av landets äldsta gästgiverier som fortfarande är i bruk. Gästgiveriet är nämnt av Erik Dahlberg redan 1677. Restaurangen kan för närvarande endast ta emot förbokade sällskap. Däremot finns Rosa Äpplets Café och Bageri i lokalerna, och håller öppet torsdagar–söndagar under maj–juli.
Kyrkomiljön
Tjällmo Kyrka uppfördes under sent 1200-tal, och har bland annat ett säreget krucifix från 1300-talet och också medeltida kalkmålningar som togs fram 1957.
Hembygdsgården
Invid Tjällmo kyrka finns Hembygdsföreningens byggnader, med hantverksgård, café och museum. Gunilla Ström från Hembygdsföreningen hälsar särskilt välkommen till sommarens utställning med föremål och bilder från dansbanan i Kulla Äng och Kopparfalls Hage.
Risbergsorgeln
Åter till kyrkan. Här finns nämligen den så kallade Risbergsorgeln, som är en ytterst ovanlig pjäs. Orgeln är byggd 1710 som ett provisorium för Uppsala Domkyrkas orgel, som förstördes i en brand. När ny ordinarie orgel var installerad blev Risbergsorgeln över, tills 1741, då Carl Tisell på Hättorp köpte den och skänkte den till Tjällmo kyrka.
Men det unika är inte historien, utan själva instrumentet. Orgelns manual har nämligen delvis dubblerade svarta tangenter. Sammanhanget är en fysikalisk och musikalisk egendomlighet, nämligen att vissa rena intervall är bara nästan rena. Ett höjt G låter inte exakt lika som ett sänkt A. I alla andra sammanhang accepteras den här skillnaden och klaverinstrument har samma svarta tangent för Giss och Ass. Men på Risbergsorgeln är det olika. Svårspelat, men det går. Orgeln är en klenod och demonstreras gärna men endast efter bokning hos Borensbergs Pastorat.
Bada
En riktigt fin badplats finns vid sjön Lien, som en del av Småängens Camping. Här finns sandstränder, stora gräsytor, lekplatser och en mindre butik.
Motionera
Om du har skateboarden med dig kan du prova skateparken.