TEST: Har du rätt babyvakt?

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Vilken funkar bäst? Vilken får sämst betyg? Kolla in vårt test.

Vilken funkar bäst? Vilken får sämst betyg? Kolla in vårt test.

Foto: Shutterstock, TT. Montage: Östgöta Media

TEST2017-03-19 10:00

GRAFIK: Klicka HÄR för att se testet av alla babyvakter.

Vill du kunna lämna huset eller lägenheten medan ditt barn sover utan att förlora uppsikten? Då kan en babyvakt komma väl till pass. Men hur långt vågar man egentligen gå? Gäller räckvidden som står på förpackningen även när du är nere i tvättstugan eller ute på gården och barnet ligger och sover i sitt rum?

Testfakta har testat hur bra åtta olika babyvakter verkligen fungerar i praktiken – när enheterna är placerade i olika rum och när den ena enheten är placerad på balkong, innegård, olika våningsplan och i tvättstugan i källaren. I jämförelsen har vi med fem traditionella babyvakter och tre appar som används tillsammans med smarta telefoner.

Resultaten blev minst sagt skiftande. Bäst fungerade den förhållandevis billiga Beurer som hade bra signal överallt trots att den faktiskt deklarerar en klart lägre räckvidd än flera andra produkter. Även Philips, Padwico, Supernova och appen Isitter får godkänt – hos dessa försämrades signalen eller försvann tillfälligt i tvättstugan – men i övrigt fungerade de bra.

Klart sämst räckvidd hade Capidi och de båda apparna Babymonitor 3G och Babyvakt från Annie som alla hade svårt att hålla kontakten mellan enheterna så fort man lämnade lägenheten med föräldrarenheten. Capidi varnade inte heller när signalen försvann och som förälder kan du alltså tro att barnet sover tyst, när det i själva verket är kontakten som är bruten.

Att det kan skilja i räckvidd mellan traditionella babyvakter är kanske inte så förvånande. Men att apparna betedde sig så olika trots att samma telefoner och nätverk användes vid testet var mindre väntat. Mattias Inghe är testredaktör på tekniktidningen Macworld och testar bland annat smartphones.

– Exakt vad som gör att kopplingen bryts är svårt att säga utan att ha varit med och gjort testet. Men en förklaring skulle kunna vara att apparna klarar övergången från ett nätverk till ett annat olika bra. Så när du lämnar lägenhetens egna nätverk och ska gå över till det mobila nätverket bryts kopplingen. Varför det blir så kan ha olika orsaker.

En väl fungerande app kan däremot vara ett bra alternativ framför att köpa en konventionell babyvakt. En smarttelefon har de allra flesta redan, den tar inget extra utrymme och är det klart billigaste alternativet. En nackdel är att det krävs två mobila enheter för att den ska kunna användas. Här är en Ipad och en telefon att föredra framför två telefoner eftersom telefonen som används som babyenhet måste sättas i flygsäkert läge för att barnet inte ska störas vid inkommande samtal. En annan nackdel med apparna är att de både är batteri- och dataslukande.

Så gjorde Testfakta

Testfakta har jag gjort ett praktiskt användartest (ej laboratorietest) av fem konventionella babyvakter och tre appar. Testet utfördes i ett flerfamiljshus och räckvidden undersöktes när enheterna är placerade i olika rum och när den ena enheten är placerad på balkong, innegård, olika våningsplan och i tvättstugan i husets källare. Apparna testades med två Iphone 6-telefoner. I jämförelsen har vi även tittat på hur lätta babyvakterna är att använda och vilka funktioner de här.

Är strålningen farlig?

Strålsäkerhetsmyndigheten har testat strålningen från babyvakter. Babyvakter sänder ut radiovågor, men bara när de aktiveras av barnets röst. Barnet exponeras därmed för så lite radiovågor att myndigheten inte bedömer att det finns några hälsorisker. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer heller inte att det finns några hälsorisker med radiovågor från trådlösa nätverk, men bevakar och utvärderar kontinuerligt forskning kring hälsorisker med magnetfält och trådlös teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!