Varningen: Ta det lugnt på sportlovsvägarna

Sportlovsveckorna – 7–10 – är några av de mest intensiva trafikveckorna på året. Därför bör du ta det extra lugnt om du ger dig ut på vägarna.

Risken för olyckor är större med sommardäck eftersom de inte klarar vinterväglaget på samma sätt.

Risken för olyckor är större med sommardäck eftersom de inte klarar vinterväglaget på samma sätt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Sverige2016-02-21 13:00

– Det absolut viktigaste att tänka på i sportlovstrafiken är att vara utvilad, bältad, hålla hastighetsgränserna och avstånden till andra bilar. Sedan bör man ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägar. Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, enligt organisationens hemsida.

Motormännen vill göra trafikanterna medvetna om att trafikläget kan vara intensivt under sportlovet, då många svenska familjer ger sig ut på vägarna, i många fall till fjällen för att åka skidor. Mest intensiv menar man att trafiken är under helgerna, då fjällstugorna får nya gäster och familjer är på väg både till och hem ifrån fjällen.

Att fler trafikanter är ute på vägarna är en anledning till att olycksrisken ökar, men Motormännen menar att olyckor också kan bero på att trafikanter blir stressade av trafikläget och att det kan gå långsamt när många bilister ska fram.

– Många av olyckorna sker på de stora vältrafikerade vägarna, men de största problemen uppstår oftast på det mindre vägnätet. Men det är omöjligt att förutspå var olyckorna kommer att ske, säger Erik Kjellin.

Torkel Hallander är trafiksäkerhetsexpert och vd på Bythjul.com, som frågat omkring 1 200 trafikanter i en panel om vad de är rädda eller oroliga för i trafiken. Nära 40 procent av de svarande menar att de framförallt är oroliga över "mycket trafik med galna omkörningar och omdömeslös körning från andra bilister". Torkel Hallander trycker därför i ett pressmeddelande på vikten av att som bilist ta det lugnt i trafiken.

– Många olyckor sker på grund av halt väglag och föraren vet ofta att det är halt, men kör för fort i förhållande till väglaget. Det finns forskning som visar att dubbade vinterdäck är bäst i alla väder. Vid frosthalka kan ett odubbat däck ha upp till 50 procent längre bromssträcka, säger han.

Han råder trafikanterna att packa sitt fordon rätt inför resan och menar också att det är viktigt att föraren inte kör vidare om han eller hon är trött. Dessutom pekar han på vikten av att kontrollera att fordonet är förberett för en tur på vägarna; att däcken är bra och att nödvändig utrustning som spolarvätska finns.

Du läser mer om trafiksäkerhet på Motormännens hemsida, där du också hittar vägarna med mest intensiv trafik under sportlovsveckorna.

Så får du en säker sportlovsresa:

Acceptera att resan kan ta tid och trafiken vara intensiv.

Undvik onödiga omkörningar, det sparar inte mycket tid och innebär onödiga risker.

Undvik att ha en sluttid.

Var utvilad och ta paus ofta. Stanna och sov en kvart om du är trött.

Kontrollera däcken och lufttrycket.

Se över torkarbladen, fyll på och ta med extra spolarvätska.

Kontrollera alla lampor. Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.

Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet. Ha inget tungt på hatthyllan.

Ha med en ficklampa och kontrollera att batterierna fungerar.

Ha varma extrakläder tillgängliga och gärna något ätbart.

Kolla att mobiltelefonen är laddad.

Håll hastighetsgränserna och ordentligt avstånd till andra fordon.

Se till att barnen är sysselsatta och nöjda genom att ta med dvd, filmer, musik och ljudböcker.

Använd reflexväst om du behöver röra dig utanför bilen vid ett stopp på vägen.

Källa: Motormännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om