Rådet: Drick inte alls kvällen före

Ska du köra imorgon? Drick inte ikväll. "Bara det faktum att du har en alkomätare kan få mig att fundera", säger trafikpolisen Dennis Örnborg.

Dennis Örnborg arbetar som trafikpolis vid polisens Region Öst.

Dennis Örnborg arbetar som trafikpolis vid polisens Region Öst.

Foto: Matz Glimhed

Sverige2016-06-18 18:00

Sol. Värme. Blå himmel.

Då åker grillarna fram. Och ölen. Vinet. Kanske en och annan drink.

– Det är ganska naturligt. När sommaren kommer börjar man att umgås mer och framförallt mer ledigt. Och då dricker man mer.

Dennis Örnborg vid polisen i Region Öst har lång erfarenhet av jobbet som trafikpolis. Han har stoppat många trafikanter, fått många att blåsa. Och sett alkomätaren reagera många gånger om.

Vid olika tider på dygnet. Året runt.

– Jag har ingen statistik på det, men man kan ana att det är fler på sommaren än annars, säger Dennis Örnborg.

Han förklarar att rattfyllerister finns "överallt". Hur många som stoppas beror på polisens resurser, om det finns poliser tillgängliga som har tid och möjlighet att övervaka trafiken och utföra kontroller.

Var stoppar ni flest?

– Vid köpcentrum eller så, där Systembolaget finns. Ställer man sig där en morgon så vet man att chansen är större att man kommer att stoppa någon än om man står någon annanstans.

Dennis Örnborg menar att många som stoppas har problem med alkohol. Många är missbrukare, många har stoppats även tidigare. Det är ofta dessa som stoppas vid Systembolaget, eller på andra platser som polisen punktmarkerar, just för att de vet att personen finns där.

Men även andra stoppas i kontrollerna. "Vanliga" personer, som inte stoppats tidigare. Som inte har en känd missbruksproblematik.

Vad säger människor som mätaren reagerar på?

– "Jag drack bara en öl." Det är den vanligaste förklaringen. Eller "jag drack inte så mycket." Men apparaten ljuger inte, säger Dennis Örnborg.

Det finns mängder av metoder för att försöka hålla koll på alkoholnivån i kroppen. Hemsidor. Appar till telefonen. Flera av dem påstås kunna räkna ut promillehalten alkohol i blodet baserat på din längd, kroppsvikt, konsumerad alkohol och tid som förflutit.

Dennis Örnnborg kommenterar inte apparna och tar varken ställning för eller emot dem.

Han nöjer sig med ett konstaterande:

– Om du vet att du ska köra är det bästa rådet att inte dricka något alls kvällen innan.

Det är ditt råd?

– Ja, då är man på den säkra sidan.

Alkomätare finns installerade i vissa bilar. Andra, portabla varianter, går att köpa. Enligt Dennis Örnborg skiftar kvaliteten mellan mätarna på marknaden.

– Ska man ha en bra så kostar det ett par tusen kronor, säger han.

Men oavsett pris och kvalitet verkar inte Dennis Örnborg vilja att vi ska lägga avgörandet i alkomätarens händer. Han upprepar det han tidigare sagt; vet du att du ska köra på morgonen – drick inte på kvällen.

– Bara det faktum att du har en alkomätare kan få mig att fundera, säger han.

Rattfylleri:

Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft.

Rattfylleri ger böter eller fängelse i högst sex månader.

Grovt rattfylleri:

Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet. Även påverkade förare som inneburit en avsevärd fara för trafiksäkerheten, kan dömas för grovt rattfylleri även om de inte nått upp till gränsvärdet.

En person som gjort sig skyldig till grovt rattfylleri kan dömas till fängelse i högst två år.

Källa: Polisen.

Läs mer om alkoholrelaterad brottslighet på polisens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om