En kvarts miljon bilar rullar på "åretruntdäck", en benämning som är missvisande, felaktig och kanske direkt farlig. Det är vinterdäck, eller friktionsdäck, som är anpassade för låga temperaturer och grepp på snö och is. Spontant kan man tro att de i alla fall borde klara en kall och blöt sommar bra, men tester visar att de har upp mot 40 procent längre bromssträcka vid vått väglag än vad ett riktigt sommardäck har.
– Det går inte att få ett däck som har både bra våtgrepp och bra grepp på snö. De båda egenskaperna går inte att kombinera ,säger Marie Nordén generalsekreterare på NTF.
Redan vid sju plusgrader börjar gummiblandningen i förändras för att ge allt sämre grepp ju varmare det blir.
– I början är förändringen marginell, men det blir mer och mer påtagligt ju varmare det blir, och när det är över sju grader hela tiden förändras gummiblandningen, förklarar Marie.
Det finns ett par olika typer av friktionsdäck. Dels de som är anpassade för syd- och mellan-europa och dels de som är anpassade för vårt nordiska klimat.
– Inga "allrounddäck" fungerar året om på våra nordliga breddgrader. Man utsätter bara sig själv och andra för en onödig risk, menar Marie.