Stor ökning av stölder i handeln – men få brottsutsatta anmäler

Enligt Erik Mangen, säkerhetsexpert inom branschorganisationen Svensk handel, finns upp till ett 80-procentigt mörkertal bland handlare som inte anmäler stölder. Ändå noteras årligen svinn för miljardbelopp.

Enligt Erik Mangen, säkerhetschef på Svensk handel, har det blivit lättare att stjäla via butikernas självscanningar. (Genrebild).

Enligt Erik Mangen, säkerhetschef på Svensk handel, har det blivit lättare att stjäla via butikernas självscanningar. (Genrebild).

Foto: Henrik Radhe

Stöld2025-03-01 13:00

– Vi är inte jätteintresserade av att titta på brottsstatistik när vi vet att det finns ett mörkertal. När vi mäter får vi ibland siffror som indikerar att det ibland varit så lite som 20 procent som faktiskt anmäler att de är brottsutsatta, säger Erik Mangen.

Undersökningar som Svensk handel kontinuerligt genomför visar att antalet stölder i detaljhandeln, exklusive Systembolaget, ökat med drygt sex miljarder kronor på tio år. 2023 låg siffran på 10,5 miljarder.

– Där någonstans ser vi hur siffrorna går fullständigt käpprätt åt fel håll. Lika mycket lägger handeln som bransch på brottsförebyggande och säkerhetshöjande åtgärder, säger Mangen.

Enligt rapporten "Stölder och brottslighet i handeln" är dagligvaruhandeln väldigt utsatt. Majoriteten av handlarna har drabbats av både hot och stölder. Den generella samhällsutvecklingen och hoten i butik uppges leda till att personal idag upplever situationen som otrygg.

Men det finns, enligt säkerhetsexperten, flera skäl till varför handlare avstår från att anmäla.

– Det som sticker ut är att man tänker att en anmälan inte leder någon vart. Man kanske tidigare har anmält stöld. Det finns film på gärningsman, handlaren vet vem det är, men sedan kommer det med vändande post att ärendet är nedlagt. 

undefined
Erik Mangen, säkerhetschef Svensk handel, upplever att det finns ett stort mörkertal bland handlare som inte anmäler att de utsatts för brott. Ändå stjäls det för miljarder varje år inom detaljhandeln.
undefined
Den ekonomiska situationen med kraftigt höjda priser och inflation kan ha bidragit till ökade stölder, menar Svensk handel. (Genrebild).

Mangen upplever också att medlemmarna tycker att det tar för lång tid att gå via 11414 och behöva sitta och vänta i telefonen.

Ändå uppmanar han handlare att alltid anmäla.

– Man ska inte tro att det sitter någon på polisen och gissar att brott begås. Man måste anmäla och man måste förstå hur rättsapparaten fungerar. En nedlagd polisanmälan är inte ett avslutat ärende, den kan återupptas. Men om man inte anmäler, då kan man dessvärre inte påverka polisens arbete eller komma efteråt och säga att inget gjorts.

Han anser också att det finns samhällsåtgärder som måste förbättras när det gäller exempelvis stölder i butik.

– Det kan inte vara riskfritt att gå in och stjäla i butiker eller att man befrias för påföljder bara för att mängdbrott inte prioriteras av polisen. Det känns inte okej.

Enligt Svensk handels mätningar är hälften av de som stjäl, personer som stjäl ett fåtal produkter för eget bruk.

– Det kan säkert vara så att den ekonomiska situationen med kraftigt höjda priser och inflation bidrar. Fler vanliga personer blir tjuvar. Men, organiserade ligor står för 22 procent av stölderna i dagligvaruhandeln och 27 procent är vanliga förbrytare som stjäl regelbundet. Det här är vad vi ser, men vi kan inte med säkerhet säga vilka de olika motiven är till stölderna. Förutom organiserad brottslighet. Där handlar det om pengar och den kriminella ekonomin.

Enligt Mangen har det även blivit lättare att stjäla via butikernas självscanningar. Men, stöldföreteelsen är inte så enkel att komma åt. I vissa fall kan den misstänkte hävda att man glömt att betala eller att man tänkt göra det i förbutiken.

– Det finns på sina håll en förvirring i när ett brott är fullbordat. Det gör det svårt för våra medlemmar att navigera i.

Enligt Erik Mangen har stölder i butik alltid funnits och kommer troligtvis alltid att finnas. 

– Men, det är oroväckande när medarbetarna börjar råka mer och mer illa ut i den här miljön. 

Det är alltså inte bara stölder som upplevs som ett problem hos Svensk handels drygt 9 000 medlemmar.

– Hot och våld mot personal är någonting som ökar.

Under 2023 svarade 57 procent av de tillfrågade att de någon gång utsatts för hot mot personal. 

Även sexuella trakasserier och misshandel förekommer på arbetsplatser i Sverige visar de undersökningar som gjorts.

– Jag tror att det här kan hänga ihop med en större bild av samhällsutvecklingen. Det är ett råare klimat med mer våldsinslag och jag tror att folk kanske drar sig för att säga till eller konfrontera.

Erik Mangen lägger också ett stort ansvar på polisen när det kommer till trygghetsskapande insatser på olika platser.

– De har backat undan från sitt lokalt förankrade uppdrag sedan omorganisationen 2014 och vi är väldigt kritiska till det. På många håll finns det engagerade poliser. Men det är för låg bemanning i lokalsamhället, där poliser är ett mer naturligt inslag i gatubilden, säger han.

Brott i handeln 2023

Andel handlare i Sverige som uppger att deras verksamhet blivit utsatt för något brott under 2023:

1. Ringa stöld 82 procent

2. Stöld 71 procent.

3. Hot mot personal 57 procent

4. Fysisk skadegörelse av egendom 48 procent

5. Bedrägerier 47 procent

6. Sexuella trakasserier mot personal 27 procent

7. Misshandel av personal 18 procent

8. Inbrott 10 procent

9. Upptäckt att stulna varor säljs vidare på sajter 10 procent

10. Rån 8 procent.

Vanligaste stölderna inom dagligvaruhandeln är kött, godis, energidryck, kaffe, övrig dryck.

Källa: Svensk handel. Organisationen har drygt 9 000 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!