– Det lutar åt att bli ett tuffare regelverk än vad det är i dag, säger Håkan Hallstedt, generaldirektör för statliga Lotteriinspektionen.
Han har utsetts till särskild utredare åt regeringen av hur spelmarknaden i Sverige ska omregleras.
Den tekniska utvecklingen har gjort att spel om pengar, framför allt onlinespel på nätet, har ökat kraftfullt de senaste åren. Miljarderna rullar när människor hoppas på en rikare framtid – och spelbolagens marknadsföring är aggressiv.
I Europa försöker länderna kanalisera medborgarnas pengaspel till statliga spelanordnare, som Svenska Spel, eller andra legala anordnare vars verksamhet staten har kontroll över, och också kan driva in skatter från.
Den tekniska utvecklingen har suddat ut gränser som kan hindra människor från att spela; ett spel arrangerat från andra sidan jorden är enkelt att nå över nätet.
Flera länder har vidtagit åtgärder för att få den reglerade spelmarknaden att växa sig starkare mot spelanordnare som inte har tillstånd att anordna spel i landet. Men det har hittills inte lyckats särskilt väl.
Fler och fler länder i Europa öppnar sina marknader för nya spelanordnare. Några, som Finland och Norge, har i stället förstärkt sina monopol.
I Sverige pågår just nu flera parallella utredningar om vilka lagar som ska gälla för spelmarknaden, hur spel får marknadsföras och vem som ska ta ansvar när människor fastnar i spelmissbruk.
Regeringen driver via socialdepartementet en utredning om hur ansvaret för vården ska läggas på kommuner och landsting. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått ett uppdrag att jobba fram insatser som ska förebygga spelproblem, särskilt bland unga. Och finansdepartementet har utsett Håkan Hallstedt, generaldirektör för Lotteriinspektionen, till särskild utredare i utredningen som heter ”Omreglering av spelmarknaden” eller spellicensutredningen.
Sverige överväger att införa ett licenssystem där spelbolag får söka tillstånd att ordna spel i Sverige och även finnas i landet med fysiska spelbutiker. Motprestationen ska vara att de måste betala skatter och följa svensk lag.
Hur ska lagen se ut? Det är en fråga som utredare fått uppdraget att undersöka.
– Vi ska titta på om man behöver lagstifta om specifika krav för nya spelformer, säger Håkan Hallstedt.
Regeringen har gett honom i uppdrag att ge förslag på nya regler som ska göra att spelmarknaden i Sverige ”präglas av ett högt konsumentskydd” och regeringen skriver i direktivet: ”En grundläggande utgångspunkt är att de negativa konsekvenserna av spelandet ska begränsas.” Regeringen kräver också att spelbolagens marknadsföring i framtiden ”bör utformas så att risken att människor hamnar i problematiskt spelande minskar.”
Danmark kräver i dag att spelbolagen i sin reklam redovisar vilken konkret möjlighet man har att vinna. Frankrike har begränsat bolagens rätt att marknadsföra spelbonusar. I England har spelbranschen själv beslutat att tv-reklam riktad till nya spelare inte får sändas före klockan 21, för att minska exponeringen mot unga. Engelska myndigheter överväger ytterligare skärpningar i marknadsföring av spel.
I Sverige måste marknadsföring av tobak och alkohol i dag förses med övertydlig, avskräckande information om hälsorisker. Håkan Hallstedt vill inte uttala sig om ifall sådana krav även kan införas för spelreklam i framtiden.
Hallstedt ska presentera sin utredning och förslag till lagändringar i mars 2017.