– Spelbolagen lever på att människors liv går åt helvete. Det är mina pengar som jag satsat på deras spel som de använder till att göra reklam för, säger Joel.
Hans erfarenhet efter att ha varit riskspelare och spelmissbrukare i många år, är att spelbolagen – både statliga och illegala – är mycket snabba med att ta emot en ny spelare som kund, men gör allt för att krångla till det om spelaren vill säga upp sina spelkonton och sluta spela.
– Att sätta in pengar hos dem att spela för tar bara en minut. Vill man avregistrera sig så ska det ske skriftligt med kopia på legitimation och allt. Man hinner ångra sig innan allt gått igenom och så sitter man där och spelar vidare. Och spelbolagen sitter och gottar sig, säger Joel.
Den aggressiva marknadsföringen av pengaspel i Sverige får allt mer kritik. En kritisk röst är organisationen Riksförbundet Spelkontroll, Risk. Organisationen drev i vintras kampanjen ”Släck spelreklamen!” och polisanmälde ett flertal spelbolag för annonsering som vände sig till unga och enligt Risk var missvisande och oetisk. Risk vill se ett förbud i Sverige liknande det i England där spelreklam till personer under 18 år inte får förekomma i radio och tv före klockan 21.
Inger Lundberg, föreståndare för det privata behandlingshemmet Game Over i Linköping, välkomnar en utredning om den svenska spelmarknaden och hoppas på lagändringar.
– Rökare och alkoholister utsätts inte för en tiondel av den påträngande reklam som spelmissbrukare blir utsatta för, säger Inger Lundberg.
Hennes kollega Mustapha Pettersson tror att det kan vara rätt väg för Sverige att införa ett licenssystem, likt ett flertal andra europeiska länder. Det skulle visserligen släppa in fler spelbolag på den svenska marknaden men Mustapha Pettersson tror att det inte vore enbart dåligt.
– Det är inte optimalt som det fungerar idag heller. Idag använder staten sitt eget spelbolag och försöker styra spelare dit. Det vill säga, man utnyttjar ett starkt och tryggt varumärke och lockar spelare med det. Det vore bättre att låta idag illegala spelbolag köpa dyra licenser för Sverige och använda dessa pengar till forskning och behandling, säger Mustapha Pettersson.
Att reklam för spel skulle upphöra eller ens kraftigt minska tror varken han eller Inger Lundberg på:
– Staten är också spelberoende. Det här handlar om mycket stora intäkter, säger Inger Lundberg.