Solid hyllning till BB King

Motala Jazz & Blues inledde sin 22:a säsong i lördags kväll genom att fylla hela Skepparpinan med publik. Kanske var det sångaren Claes Jansson som drog, pålitlig blues- och jazzräv som många gånger besökt Motala.

29 januari 2017 11:03

Konsert

Arnesen Blues Band med Claes Jansson

Betyg: ****

Motala Jazz & Blues i Skepparpinan

Motala 28/1

Eller så kände bluesälskarna i stan till Thomas Arnesens band, som har funnits i 14 år. I vilket fall var bandet kvällens stora behållning. Makalöst tätt sväng. Andreas Hellkvist på hederlig hammondorgel är en virtuos som hade ett par verkligt halsbrytande solon.

Men den jag la märke mest till var ändå trumslagaren Kjell Gustafsson som fick det hela att tuffa på så där läckert, i till exempel BB Kings ”The thrill is gone”. Hela bandet var som en väl inkörd motor som satte lokalen i självsvängning, så där som det ska vara. Basisten Björn Lundqvist var även han en viktig kugge i det maskineriet.

Claes Jansson kved inte fram ”The thrill is gone” så där plågat som BB själv gjorde i sitt paradnummer när det begav sig, men det gjorde inget. Ett så tajt framförande förlåter allt.

Kvällen var till stor del alltså ägnad BB King. Claes Jansson och bandet inledde, efter en instrumental uppvärmningsboogie, med Kings första skivinspelning, ”Everyday I have the blues”. Claes Jansson, 69 år, har kvar sin rostiga röst och sin trivsamma publikkontakt. Man fick känslan av rökig klubb, trots den luftiga lokalen i Folkets hus, med kristallkronor och allt.

En låt som inte skrevs av BB King, men framfördes av honom, var Charles Singletons ”Help the poor”. Den blev en annan av kvällens höjdpunkter.

Efter paus fick Arnesens band till en början gå loss själva med eget material. BB Kings karaktäristiska spel på gitarren (som han döpt till Lucille) var kanske det som gjorde honom mest berömd. Thomas Arnesen är en suverän gitarrist men dominerande är Andreas Hellkvist på orgel. Han är fantastisk, men bandets täta samspel kommer man att minnas längst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Carlsson