– Vi skulle göra en grej som vi ville ha i Motala, det kändes bra, det är kul att pyssla, säger Theodore Gustafsson som går i klass 5A på Vätternskolan som var en av de skolor som deltog.
När meddelandet kom ut blev det full aktivitet hos 5A. Eleverna sprudlade av idéer och klassrummet förändrades till en kreativ verkstad. Golvet täcktes med plast och borden fylldes med kartong, färg, och byggmodeller. Eleverna berättade ivrigt om sina idéer.
– Vi gör en "Rink" som ska ligga i stadsparken utanför biblioteket, berättar Lucas Toumeh som arbetar på golvet med en modell tillsammans med Max Lönnqvist och Chloe El Hajj. Man kan spela hockey på vintern och åka rullskridskor på sommaren.
Uppdraget eleverna fått, var att göra "en attraktiv stadskärna" i Motala. Klassföreståndaren Barbara Kreek förklarar att de först fick spåna idéer själva, därefter i grupp och sedan presentera tillsammans. Eleverna ville göra något gemensamt och fokusområdena blev torget och stadsparken.
– Jag blev lite nervös när vi fick uppdraget, att som lärare inte veta vad som händer. Men det är jättekul, har gått över förväntan.
Vid ett bord står Yassin Altadfi och Theodore Gustafsson som gör ett Fritidscentrum.
– Vi gör ett litet hus för alla barn vid torget, säger Yassin.
De beskriver husets innehåll med kuddrum, kiosk, tomtestol, plats för dataspel, datorer, pingisbord och ett dansrum.
Initiativtagare till Klasskampen är läraren Linda Lindberg på Platengymnasiet och Jimmy Andersson på Carlsund, som förra året startade en digital klasskamp under pandemin.
– Vi har inte lyckats få med alla skolor, men många är jätteintresserade, menar Linda.
Klasskampen är en förlängd arm till den årliga innovationsveckan på gymnasiet.
– Vi vill väcka nyfikenheten för entreprenörskap tidigt, redan i grundskolan, säger Jimmy.
Längst ner i klassrummet täcks ett bord av en stor modell.
– Det är en skatepark som ska ligga i stadsparken, med många olika ramper och former. Alla ska kunna pröva på och hitta sin grej, säger Sixten Heurlén som likt Vilmer Mörk "skejtar" mycket.
– Parken heter Rolex, lite som "Rålis".
Namnet är inspirerat från Rålambshovsparken i Stockholm, där det också finns en skatepark.
Vad tycker ni om uppdraget?
– Jag tänkte först det skulle vara svårt, men det är jättekul, säger Vilmer Mörk.
– Det är tråkigt att det tar slut nu, det kunde hållit på längre, säger Viggo Jonsson.