Bildningschefen om resor i skolan: "Öppet för alla att delta"

Livsstilskontrakten har blivit en stor debatt i Vadstena. Nu försöker bildningschef Johan Wernström reda ut vad som gäller. "Vi sysslar inte med resor som är utanför skolans uppdrag".

Johan Wernström är bildningschef på Vadstena kommun och förklarar skolans inställning till Livsstilskontraktet och resor till bland annat Liseberg.

Johan Wernström är bildningschef på Vadstena kommun och förklarar skolans inställning till Livsstilskontraktet och resor till bland annat Liseberg.

Foto: Lovisa Lindstrand

Skola och utbildning2024-10-17 20:00

Nyheten i korthet

  • Livsstilskontraktet i Vadstena, ett avtal mellan skolan, banken och eleverna som syftar till att förhindra droganvändning, har brutits. Detta har lett till omfattande diskussioner om skolresor.
  • Bildningschef Johan Wernström betonar att skolan fortsätter sitt drogförebyggande arbete trots att kontrakten och resorna har upphört.
  • Skolan kan inte längre anordna resor utanför skoltid på grund av ekonomiska och lagliga skäl, men Wernström välkomnar andra organisationer att organisera sådana resor.
undefined
Johan Wernström tycker det har blivit mycket fokus på kontraktet och resorna för Livsstil, men att det pratas väldigt lite om det drogförebyggande arbetet som de kontinuerligt jobbar med i skolan. "Vi jobbar stenhårt med de här frågorna i vardagen". (Arkivbild)

Anti-drogkontraktet Livsstil mellan skola, bank och elever förändrades i början av höstterminen och rektor Andreas Müller har i ett tidigare uttalande sagt att skolan inte kan fortsätta med kontrakten och resorna av en rad olika anledningar. Bildningschef Johan Wernström poängterar att det inte betyder att det förebyggande arbetet mot alkohol, droger och tobak har avvecklats.

–Jag tycker det nu blivit väldigt mycket fokus på kontraktet och resorna och att det pratas väldigt lite om att vi har en plan för drogförebyggande arbete och att vi jobbar stenhårt med de här frågorna i vardagen. Vi har jättemycket arbete som pågår för att få både barn och föräldrar att stärkas i sin roll mot droger.

Vad händer med de kontrakt som åttor och nior redan har skrivit på?

– Det finns kvar i samverkan med Vadstena Sparbank.

Inga nya kontrakt har skrivit med sjuorna. Johan Wernström förklarar sedan att de befintliga kontrakten med åttor och nior finns kvar som dokument och att överenskommelsen mellan eleverna och banken gäller. Det som däremot är mer svårhanterligt för skolans del är det som står i kontrakten om resorna.

undefined
Livsstil2000 var ett initiativ för att främja hälsosamma livsstilsvanor bland elever, inklusive ett kontrakt mot droganvändning och sparande i Vadstena Sparbank. De elever som höll kontraktet fick vissa fördelar, som exempelvis att åka på skidresor och till Liseberg.

Hur blir det med niornas resa till Liseberg?

– Den går inte att genomföra utifrån gällande skollagstiftning. Om en resa arrangeras av skolan med skolans personal så är det en del av utbildningen och då måste alla erbjudas att följa med även om man brutit mot ett kontrakt. Vi får inte som en konsekvens exkludera elever från resor som ordnats av skolan om vi inte kan finna stöd för det i lagstiftningen. 

Resorna har ordnats på helger, arrangerats av skolan och skolans personal har fått ersättning. Men skolan har inte längre ekonomiska möjligheter att göra så.

Skulle en resa kunna ordnas utanför skoltid?

– Om denna typ av resor ska arrangeras utanför skoltid så välkomnar jag andra initiativ som föräldraföreningar eller annan organisation som kan driva motivationshöjande resor för att avstå alkohol och droger.

Hur ser du på arbetet med Livsstil framåt?

– Vi kommer fortsätta jobba med frågor inom Livsstilskoncepetet, men det kanske kommer se annorlunda ut än tidigare. Skolan håller nu på att ta fram ett koncept för hur de ska jobba och inkludera Livsstilsarbetet i de olika årskurserna och ämnena. Det är roligt och uppmuntrande att åka till Liseberg, men det kanske är något annat som motiverar elever mer i dag. Där kan man bolla med elever och se vad de tycker.

undefined
Den elev som tidigare bröt mot Livsstilskontraktet i Vadstena fick inte följa med på resor och skulle själv kontakta lärare eller rektor om den brutit. "Det finns elever som både håller och inte håller kontraktet. Vi har ingen kontrollfunktion förutom att fråga eleverna. Vad säger vi till dem som inte får följa med på resorna och vad säger vill dem som följer med fast de egentligen brutit mot kontraktet? Det är inte helt enkelt", säger bildningschef Johan Wernström.

Om skolan kommer ordna resor inom Livsstil i framtiden, hur kommer det då se ut?

– Det kommer inte ordnas några resor som ligger utanför skoltid med de konsekvenser som fanns i det tidigare konceptet. Om det ordnas resor är det under skoltid som en del av utbildningen och öppet för alla elever att delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!