Skördemånaden september är här. Skogens färgprakt är i år upplyst av ovanligt många rönnbär med sin klarröda färg.
– Jag har nog aldrig sett så mycket blommande rönn, hagtorn och oxel som i våras. Sen om det också blir mycket bär beror mycket på vädret, säger professor Urban Emanuelsson på Sveriges lantbruksuniversitet.
Han bor i själv i Blekinge där förra årets torka tog extra hårt på växtligheten. Precis som i stora delar av södra Sverige.
– Då blir det i stort sett inga rönnbär alls. När många av de här träden, som bär frukt, hoppar över ett år och vi sedan får ett ganska hyggligt väder nästa år, då blir det mycket. Min tolkning är att torkan förra året förklarar varför det är så bra i år, berättar professor Emanuelsson.
Ett av Urban Emanuelssons expertområden är biologisk mångfald och klimatförändringar. Rönnbärsträdet flyttar allt längre norrut och syns växa på högre höjder. Det ses som en indikator på ett varmare klimat.
– Vi ser mängder med träd som sprider sig när det blir varmare. Jag skulle nästan säga alla träd i Sverige. Å andra sidan är det väldigt många träd som tar mycket stryk också.
Det som påverkar träden är kanske inte värmen i sig, utan de skadliga svampar och insekter som trivs i ett varmare klimat. Ett exempel från i sommar är granbarkborren.
– Det finns både vinster och förluster för träden när det blir varmare. Gran har ju planterats mycket, men sydligt och östligt har angreppen från granbarkborren blivit som värst. I grunden är det för att många granplanteringar befinner sig i områden där klimatet gör att de inte klarar sig särskilt bra, indirekt via att deras angripare granbarkborren får det extra bra.
Rönnbären går att använda till mycket, däremot bör du inte plocka mer än du verkligen behöver då rönnbären är den viktigaste vinterfödan för många fågelarter. Helst ska de plockas efter en frostnatt då det får dem att smaka bättre, men det går att fuska genom att lägga bären i frysen. Bären går att använda till gelé eller sylt, gärna då ihop med äpple. Men de sura bären går också att göra vin på och kan användas för att krydda brännvin med. Tack vare att de innehåller bensoesyra behövs inga extra konserveringsmedel.
Rönnbären har benämnts som "superbär" då de innehåller stora mängder c-vitamin. De ska precis som tranbär och lingon kunna hjälpa mot urinvägsinfektioner och de innehåller dessutom det laxerande ämnet sorbitol.