Vid fyratiden natten till torsdag larmades räddningstjänsten till Väderkvarnsbacken i Skänninge. När styrkan kom fram till platsen fann man den gamla men nyrenoverade klarröda kvarnen på höjden i ljusan låga. Kvarnen, helt av trä, var alldeles övertänd.
Tidningen var på plats under torsdagsmorgonen, då polisen hade märkt att kvarnen hade börjat brinna lite på nytt och kontaktat räddningstjänsten. Området är avspärrat, polisen har inlett en förundersökning och rubricerar händelsen som en misstänkt mordbrand.
Brandmän håller på och sprutar skum och vatten på den totaltförstörda byggnaden: bara aska och lite stockar kvar på den stora gräsplanen. Räddningsledaren Stefan Rylander har precis anlänt till platsen som denna soliga dag nästan är tom på folk. Platsen är ett populärt utflyktsmål för turister. Här firas också valborg med fyrverkerier, musikunderhållning och i den konstgjorda sjön brukar barn bada.
– Vi är rätt säkra på att branden är anlagd eftersom det inte finns el i byggnaden. En kvarn kan inte självantända, säger han och fortsätter:
– Vi har haft problem med anlagda bränder och skadegörelse i Skänninge det senaste halvåret. Vi misstänker att det är några ungdomar som ligger bakom det.
Janne Gustavsson, som jobbar på service- och teknikförvaltningen på Mjölby kommun, står och tittar på räddningstjänstens arbete. Han ser bekymrad ut.
– Det är otäckt för det känns som om det brinner överallt i stan: bilar, soptunnor och allt möjligt. Ungdomar har väl inget att göra i Skänninge, säger han och tillägger hans sambos morfar var med och satte upp kvarnen på 60-talet. Kvarnen hämtades från Öland.
– Jag blev tårögd när jag fick reda på att kvarnen hade brunnit.
Johanna Nordenkvick och tvåårige sonen Sixten sitter i gräset.
– Jag har många barndomsminnen från den här platsen. Kvarnen har ju alltid varit här och jag har alltid räknat med att den ska stå här. Min morfar var med och hämtade hem den. Det känns jättetråkigt att den har försvunnit. Vår väderkvarn är lite av en symbol för Skänninge, säger Johanna Nordenkvick. Hon tycker att det är tråkigt att ungdomar väljer att ha sönder saker och förstöra istället för att komma på något kreativt att göra.
– Om de är uttråkade är det bättre att de vänder sig till kommunen eller till någon vuxen och berättar att de vill ha något att sysselsätta sig med. Det är också ungdomarnas ansvar att be om hjälp.
Joakim Häggkvist, medlem i vänsterpartiet i Skänninge, uppmanar alla skänningebor att skicka in ett medborgarförslag till kommunen för att återuppbygga kvarnen.
– Jag kommer att skriva ett förslag redan i dag. Jag är väldigt illa berörd, ledsen och besviken över det som hänt. Det är många ungdomar här som är ute nattetid, vilket jag tycker är konstigt. Mina 15-åringar får inte vara ute hela nätter. Att unga förstör mycket i Skänninge är också politikernas ansvar. Det finns inte ett dugg att göra för äldre ungdomar här.
På Facebooksidan "Att leva och bo i Skänninge" är känslorna just nu heta och reaktionerna många.
– Jag tycker att det är fel och skamligt att folk skyller på flyktingar. Det kan ju vara vem som helst som har gjort det här, säger Joakim Häggkvist.
Mjölby kommun äger marken där kvarnen stod.