Enligt statistik från Kriminalvården, som nyhetsbyrån Siren sammanställt, har antalet hot- och våldssituationer ökat på landets anstalter. En förklaring anges vara bristen på platser. Enligt Kriminalvårdens egen statistik är beläggningen över 100 procent i hela landet.
I det fallet är Skänningeanstalten inget undantag. Även här är trycket på platserna stort.
Anstalten i Skänninge är en så kallad klass 2-anstalt. Det innebär att den är ett mellanting mellan de anstalter som har den högsta säkerhetsnivån och de som har den lägsta. Här finns intagna som har blivit dömda till allt från att avtjäna ett fängelsestraff i några månader till livstid.
Enligt Johan Molinder, chef för anstalten, är det landets näst största anstalt. Normalt finns det plats för 234 interner här. Men till följd av bristen på platser har de fått överbelägga – med andra ord ta in fler intagna än vad de egentligen har plats för.
– Vi har en väldigt utmanande beläggningssituation. Vi har skapat 60 extra platser, vilket innebär 60 stycken utöver de ordinarie platserna, säger han.
Det kan innebära att intagna kan få dela rum.
– Det är naturligtvis inte optimalt, sett från ett säkerhetsperspektiv, säger han.
Däremot är det nödvändigt, enligt honom.
Även i Skänninge har andelen anmälda hot- och våldssituationer ökat, enligt den statistik som Siren sammanställt. Fram till 3 december hade hittills 117 incidenter rapporterats i år. Det kan jämföras med de 84 som anmäldes i fjol.
Men enligt Johan Molinder har de allvarliga hot- och våldssituationerna, det vill säga händelser som polisanmäls, inte ökat. Däremot rapporteras de incidenter som sker i högre utsträckning än tidigare.
– Vi har en god säkerhet med få allvarliga incidenter, säger han.
För att råda bot på platsbristen fattade Kriminalvården tidigare i höst ett beslut om att bygga en ny anstalt i region Öst. Den nya anstalten med tillhörande häkte ska ligga i Kalmar. Utöver anstalten i Kalmar planeras även en ny anstalt i Trelleborg. De beräknas kunna ta in 300 interner vardera.
Tror ni att det kommer att hjälpa er att lösa platssituationen?
– Varje ny anstaltplats underlättar för hela anstaltssystemet i hela landet, säger Johan Molinder.
Han säger att det är välkommet med fler anstaltsplatser.
– Det är av flera skäl inte bra att dubbelbelägga men just nu är det nödvändigt, säger han.
Hur går då överbeläggningen ihop med spridningen av coronaviruset? Enligt Johan Molinder har de hittills lyckats hålla smittan borta från anstalten. Han säger att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att de arbetar systematiskt mot viruset.
– Det arbetet har varit framgångsrikt, säger han.
Nyligen har även besöksverksamheten kommit igång igen, efter att ha haft ett uppehåll på grund av pandemin. Däremot genomförs inte besöken i samma omfattning som tidigare, enligt honom.
– Nu genomförs besök på ett smittsäkert sätt, vilket i praktiken innebär att det är en glasruta mellan besökaren och den intagna, säger han.
Johan Molinder säger att Kriminalvården gör vad de kan för att besöken ska bli av.
– Det är en viktig del av återanpassningen till samhället, säger han.
Trots den pågående pandemin och att det råder ett högt tryck på platserna säger han att de har läget under kontroll.
– Vi har god säkerhet, säger han.