För buskpionens blommor är bara utslagna fyra, fem dagar innan den vissnar.
– Synd att det är så kort blomningstid. På 14 dagar är allt över. I år är det rekord med knoppar, en dag räknade jag till tusen stycken, berättar Lennart Fredriksson som har 50 års erfarenhet av pioner.
De kallas för "Blommornas konung", buskpionerna som från början kommer från Kina och upptäcktes för cirka 4 000 år sedan.
– Man sätter ärtstora frön. Det första året syns ingenting, då bildar fröet rötter. Efter det kommer bladen upp. Från frö till första blomman visar sig tar det fem till sju år. Buskarna kan bli upp till tre meter hög och blommorna kan mäta 30 centimeter i diameter.
Lennart har varit trädgårdsintresserad sedan han var liten.
– Jag sålde gullvivor som växte i vår trädgård hemma i Vadstena. På 60-talet gick jag på trädgårdsskola och jobbade i trädgården som hörde till Birgittas sjukhus.
Under några år var han säkerhetschef på landstinget.
– Men efter några år bakom skrivbordet kände jag att jag vill ut till växterna igen, säger Lennart som startade företaget Botanicus och förverkligade sin dröm om att starta en plantskola 1997.
Inriktningen är gammeldags, perenna växter som han sköter efter gamla, beprövade metoder.
Han föreläser om bland annat pioner, men det han är mest känd för är att ha flest arter av primula – vivor i Sverige, mellan 70 och 80 olika sorter.