– I simhallens egenkontrollprogram ingår att de ska kontakta oss om legionella påvisas och det borde de ha gjort omgående efter att de fick provresultatet, säger inspektör Nilla Downey.
Enligt henne ska ansvariga i simhallen ha bestämt att inte stänga duscharna på herravdelningen. Men det är något som inte miljö- och hälsa står bakom. När de fick beskedet om bakterierna valde de att omedelbart stänga tills vidare.
– Det var så pass höga värden, säger hon.
Enligt Downey är det oklart hur länge legionellabakterierna kan ha funnits i duschsystemet, senast en kontroll gjordes var i maj månad.
Finns det risk för att någon som duschat innan stängningen i fredags kan bli sjuk?
– Ja det finns risk, säger Nilla Downey men förklarar att den är liten så länge man inte är äldre eller har ett nedsatt immunförsvar.
Inkubationstiden är 2–10 dagar, vilket innebär att det kan finnas badgäster som smittats men som ännu inte insjuknat. Av den anledningen har hon även kontaktat Smittskyddsenheten.
Enligt miljö-och hälsoskyddsinspektören har dock anläggningsansvarig vidtagit åtgärder sedan provsvaren kom, bland annat genom att utföra hetvattenspolningar som dödar bakterierna.
– Vi tror att detta borde ha sänkt värdena, men vi kan inte veta, säger Nilla Downey som nu inväntar nya provsvar.
Tidigare har det gjorts stickprov i simhallens duschar men nu kräver miljö- och hälsa att man skyndsamt genomför det i samtliga duschar på anläggningen. Även i sporthallen har det uppmätts höga värden, men där är det inte så omfattande att det kräver stängning.
Senast simhallen hade problem med legionellabakterier var i augusti 2014. Då tvingades man att stänga hela anläggningen och ärendet har ännu inte avslutats hos miljö- och hälsa, enligt Nilla Downey.
– Så här ska det inte vara. De har svårt att få bukt med bakterierna. Det handlar om gamla rör och det är svårt att komma upp i rätt temperaturer.