Unga litar allt mindre på varandra

Svenskar har länge haft en tillit till samhället och varandra som är unik i världen. Men nu sjunker den sociala tilliten snabbt bland unga människor.

Foto: Foto Karin Malmhav/Scanpix

Samhälle2016-03-18 09:59

Den här artikeln borde egentligen inte skrivas. För ju mer man trumpetar ut att tilliten sjunker desto mer sjunker den. Men samtidigt måste utvecklingen diskuteras, tillit är en oskattbar kvalitet i ett samhälle och nu sjunker den i oroväckande takt.

Samhällets kitt

Social tillit beskrivs ofta som samhällets sammanhållande kitt. Om vi litar på varandra och samhällets olika institutioner behöver vi inte slösa tid på att bevaka så att vi inte blir lurade, vi kan vara produktiva i stället. Länder med hög tillit har i regel stabil demokrati, god ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet och en hög grad av jämställdhet.

– Det går inte att överskatta värdet av tillit, det ger så många fördelar för ett land, sade Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola, när han föreläste i Norrköping i förra veckan.

Extremt land

I de nordiska länderna är tilliten till samhället mycket hög, medan många länder i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika ligger långt ner i de undersökningar som görs av World Values Survey. Grunden för den svenska tilliten lades redan på medeltiden då landskapslagarna formades av självägande bönder. Det fanns inte livegenskap som skapade misstro mellan folket och makten, tvärtom såg man lagarna som något gott, något som gynnade alla.

– Sverige är på många sätt ett extremt land, som är svårt att förstå sig på för den som är ny här. Individen och staten står i centrum, medan familjen, klanen eller den religiösa tillhörigheten spelar mindre roll.

USA helt annorlunda

När det moderna Sverige växte fram förstärktes de förtroendefulla banden mellan staten och individen. Staten införde särbeskattning, förskolor och studiebidrag för att individen skulle garanteras möjlighet att utforma sitt eget liv. Det gjorde kvinnan oberoende av mannens ekonomi och gav den unge studenten möjlighet att göra egna val vad gäller utbildning. Samtidigt blev individen en del av ett samhällskontrakt: Jag jobbar och betalar skatt mot att jag får välfärdstjänster.

För oss kan ett sådant system tyckas självklart, men man behöver bara åka till USA för att hitta ett samhälle som fungerar helt annorlunda. Där ser många staten som ett potentiellt hot mot individens frihet, och tilliten är låg. Samtidigt betyder tillhörigheten till familjen och den religiösa gruppen mera.

Den starkaste kontrasten till det svenska samhällsmönstret finner man i länder där staten inte är en garant för någonting, all trygghet och tillhörighet finns i familjen eller klanen. Det har nackdelen att det finns små möjligheter till individuellt självförverkligande, gruppens väl anses mycket viktigare än individens.

Trendbrott 2010

Vår stora tillit till andra människor har vuxit fram på ett annat sätt, och Lars Trägårdh pekar på tre viktiga faktorer i Sveriges historia: Den allmänna folkskolan, värnplikten och det faktum att majoritetsbefolkningen har ett gemensamt språk. Men 2010 kom ett trendbrott, då började kurvorna för social tillit peka nedåt, framför allt bland unga människor. Frågan är vad det beror på.

– Vi har en accelererande uppsplittring av samhället. Värnplikten är nedlagd, skolor och bostadsområden är allt mer segregerade och vi lever i olika medievärldar, sade Lars Trägårdh.

– Arbetslöshet är ett problem. Människor med svag ställning på arbetsmarknaden har lägre tillit både till samhället och till andra människor.

Delade meningar

Debattörer på vänsterkanten brukar hävda att den sjunkande tilliten beror på växande ekonomiska klyftor, medan debattörer långt till höger menar att det beror på invandringen.

– Som forskare menar jag att båda faktorerna har betydelse i sammanhanget, sade Lars Trägårdh på föreläsningen som arrangerades av Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet.

Så skapas tillit

Så här kan du medverka till att upprätthålla den sociala tilliten i Sverige:

Säg hej till människor du möter.

Prata med de andra på bussen.

Ta kontakt med dina grannar så att ni lär känna varandra.

Tänk på vad du säger till dina barn. Man ska varna för faror, men om man ger en bild av att alla okända människor är farliga kommer barnet att växa upp till en person med låg social tillit.

Medverka till att skapa mötesplatser för olika människor där du bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om