Så många valbrott anmäldes i år

Hakkors på valaffischer, knytnävsslag och nerbränd valstuga. Där har ni några av de valrelaterade brott som anmäldes i samband med årets val.

14 september 2018 20:30

Valet är över – även om rösträkningen pågår ett tag till – och när polisen i Östergötland sammanfattar årets arbete gör man det så här:

– Generellt sett har det varit rätt så lugnt, även om varje anmält valrelaterat brott är ett brott för mycket, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson som har haft ansvaret för de här anmälningarna.

– När det gäller val så är det ju många som har åsikt. Politik väcker känslor, fortsätter han.

Totalt har polisen i Östergötland tagit emot 54 ärenden om valrelaterade brott. Den största andelen gäller skadegörelse och tillgrepp (37).

– Här handlar majoriteten om stulna eller förstörda valaffischer. Det här är ärenden som vi i princip lägger ner omedelbart då det är uppenbart att brottet inte går att utreda, säger Björn Öberg.

Mest uppmärksamhet den här valrörelsen fick den anlagda branden av en valstuga i Linköping. Men det finns också ett misshandelsärende.

– Det var en händelse som utspelade sig i Norrköping. Flera personer började diskutera politik, det slutade med att en fick ett knytnävsslag i ansiktet. Ingen av de inblandade var kopplade till något parti, men det hamnar ändå i kategorin valrelaterade brott, säger Björn Öberg.

Två ärenden handlar om hets mot folkgrupp.

– Här har man målat hakkors respektive en Hitlermustasch på valaffischer.

Än går det inte att jämföra statistiken med valet 2014, men polisen kommer att analysera materialet ytterligare. Polisens valarbete kommer även att fortsätta fram tills en regering är bildad.

Anmälda valbrott i länet

Misshandel/våld mot tjänsteman: 6

Ofredande/olaga hot/ärekränkning: 9

Skadegörelse/tillgrepp: 37

Hets mot folkgrupp: 2

Övrigt: 5

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen