Så blir vädret de kommande dagarna

Efter en ovanligt kall period för årstiden är nu värmen på väg tillbaka. Solen kommer dock att få ge vika för mer mulet väder framåt helgen.

14 maj 2019 13:30

April bjöd på en sprakande försmak av vår, men när väl maj inföll försvann också värmen. Nu är den dock sakta på väg tillbaka och veckan ser ut att bjuda på sol.

– Det kommer att fortsätta vara lite liknande som vi har det idag med en del sol och sen mer växlande molnighet under de kommande dagarna. I och med att solen nu får chans att visa sig kommer temperaturerna att kunna stiga, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Temperaturen dagtid förväntas klättra upp till runt 15 grader och på sina håll kan den stiga ytterligare. Dock med undantag från kusten där temperaturen väntas bli något lägre. En viss kyla håller sig även kvar nattetid.

– Det kommer att kunna fortsätta vara lite småkyligt på nätter och tidiga mornar, det blir inte fullt så kallt som de senaste nätterna, men ändå lite småkyligt får man vara beredd på, säger Jon Jörpeland.

Framåt helgen ändras väderleken och det blir mer ostadigt.

– Fram till torsdagen kan det bli en del sol och växlande molnighet då vi går tillbaka till lite mer normala majtemperaturer jämfört med vad vi haft tidigare, sen framåt helgen kan det bli mer ostadigt.

I helgen väntas det bli mulet med några millimeter regn på sina håll.

Trots det mer ostadiga vädret råder det fortsatt risk för skogsbrand i Östergötland.

– Det är på grund av att det fortfarande är väldigt torrt i markerna. Även om det varit lite skurar som kommit är det inte tillräckligt för att fylla på vattenreserverna som krävs för minskad brandrisk, sen finns det såklart lokala variationer.

SMHI har gått ut med en varning om förhöjd risk för brand.

– Man bör vara uppmärksam på det, men sen är det skillnad på var man grillar också, grillar man där det är färskt och nytt gräs är risken ännu mindre så att säga, varningen är framför allt avsedd för om man är ute i skogen och grillar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cissi Säfström