Clas räddade tonårsflicka som fick hjärtstopp

Clas Vårdstedt grep in och räddade livet på en tonårsflicka som låg livlös vid badet i Rimforsa. Mamman: "Känner en oerhörd tacksamhet."

"Mitt liv har blivit så mycket rikare efter denna händelse" säger Clas Vårdstedt på stigen mot badplatsen där han hjälpte en tonårsflicka som fått hjärtstopp.

"Mitt liv har blivit så mycket rikare efter denna händelse" säger Clas Vårdstedt på stigen mot badplatsen där han hjälpte en tonårsflicka som fått hjärtstopp.

Foto: Christian Svahn

Rimforsa2024-03-11 20:00

Det var en måndag eftermiddag i slutet av förra sommaren och solen sken över Rimforsa. Clas Vårdstedt som arbetar på Liljeholmens folkhögskola hade precis startat en samling för alla på skolan. 

Han hade sedan tidigare gått en utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) och laddat ner appen SMS-livräddare som meddelar om ett hjärtstopp sker i närheten. 

Nu larmade appen.

– Jag visste att det var tomt i skolans andra lokaler, så jag tänkte att det måste vara fel. Ändå sprang jag iväg och såg två personer som vinkade. De pekade ned mot badplatsen vid sjön Åsunden.

undefined
På andra sidan gräsplanen såg Clas två personer som påkallade hans uppmärksamhet. I matsalen, mitt i bild, finns hjärtstartaren, sjön syns strax bredvid till vänster.

Clas hämtade en hjärtstartare i skolans matsal på väg till badplatsen. Tankarna snurrade i huvudet när han sprang vägen ner mot vattnet. Han berättar att scenen som mötte vid badplatsen var som hämtad ur en film.

– På bryggan låg en tonårsflicka som kämpade för sitt liv. Hon andades inte. En person var helt i chock och skrek i panik. Ytterligare en försökte göra kompressioner på den livlösa kroppen.

Vad kände du då?

– Adrenalinet slog till. Jag var förvånansvärt lugn, men allt kändes surrealistiskt.

undefined
Hjärtstartaren i folkhögskolans matsal.

Clas satte dit hjärtstartarens elektroder på flickan och påbörjade hjärt- och lungräddning. Snart fick hon en första strömstöt, men hjärtat startade inte och Clas fortsatte göra HLR. 

Sirener hördes från andra sidan sjön, räddningstjänsten var på väg. Nu hade även en annan SMS-livräddare kommit till bryggan, en ambulanssjukvårdare som hade en ledig dag. Tillsammans försökte de hålla flickan vid liv. Några minuter senare fick hon en strömstöt till och strax därefter visade apparaten att hennes hjärta började slå igen, men hon var fortfarande medvetslös.

Snart kom personal från räddningstjänsten och därefter två ambulanser. Flickan var inte kontaktbar och åkte i ilfart till Universitetssjukhuset i Linköping.

– Plötsligt blev allt så tyst. Vi städade av bryggan och plockade ihop på platsen. Då tillät jag mig att känna efter. 

Han ringde bland annat till sin fru. 

– Vi har tre döttrar, jag tänkte att det hade kunnat vara min dotter där på bryggan.

undefined
Clas Vårdstedt blickar ut över badplatsen där hjärtstoppet utspelade sig i somras.

Flickan som fördes till sjukhus kommer från Tyskland. Hon är 13 år gammal och var på ett tyskt ungdomsläger i Rimforsa. Hennes familj vill inte att hon medverkar i en intervju, men hennes mamma Simone berättar om de omvälvande dagarna.

– När vi fick telefonsamtalet förstod jag direkt att det var allvarligt. Modersinstinkten sa att jag måste lämna allt och åka direkt till min dotter i Sverige.

Familjen tog bilen raka vägen till Linköping. Där vårdades dottern nedsövd på intensivvårdsavdelningen.

undefined
"Adrenalinet pumpade" minns Clas. Efter att ha hämtat hjärtstartaren sprang han vägen ner mot badplatsen.

Vad tänkte du när du såg henne? 

– Jag höll hennes hand och kände en lättnad över att få vara vid hennes sida. Hennes närvaro och styrka var tydlig, trots att hon var nedsövd. Dagarna på sjukhuset var svåra och skrämmande, men vi fick bra stöd av läkare och personal, säger Simone.

Flickan kunde väckas efter tre dagar och flögs till Tyskland efter tio dagar. Efter två månader på rehab kunde hon flytta hem. I januari besökte Clas familjen och de firade livet tillsammans med släkt och vänner.

– Hon är ju 13 år och har ett helt liv framför sig. Det var första gången jag träffade henne efter hjärtstoppet. Att få krama om henne kändes helt otroligt, säger Clas.

undefined
"Min dotter har fått en andra chans till livet. Mitt liv kommer aldrig bli detsamma", säger flickans mamma Simone.

Enligt HLR-rådet, en nationell kunskaps- och utbildningsorganisation, drabbas 6 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus varje år och endast tio procent överlever. En viktig överlevnadsfaktor är att snabbt komma igång med hjärt- och lungräddning och få en hjärtstartare på plats. 

Appen SMS-livräddare, som drivs av företaget Heartrunner som är grundat av hjärtforskare, larmar frivilliga i närheten av ett hjärtstopp. Appen visar var det skett och var närmsta hjärtstartare finns. För Simone och hennes familj förändrade det livet.

– Min dotter är tillbaka i skolan, och fortsätter sitt tonårsliv. Hon har fått en andra chans i livet eftersom det fanns personer som var redo att hjälpa till. Mitt liv kommer aldrig att bli detsamma. Jag känner en oerhörd tacksamhet till Clas och de andra som hjälpte till. Livet är skört och jag värdesätter det på ett helt annat sätt nu, säger Simone. 

undefined
I januari åkte Clas Vårdstedt ner till Tyskland och träffade flickan och hennes familj. "Hon är 13 år och har ett helt liv framför sig. Att få krama om henne kändes helt otroligt."

Även för Clas har livet förändrats. Han torkar tårarna ur ögonen.

– Oj, vad det har påverkat mitt liv. Det har vidgat perspektivet och gjort mitt liv så mycket rikare. Vem som helst kan hjälpa. Jag vill uppmuntra alla att gå en HLR-kurs. Ladda ned appen och anmäl dig som SMS-livräddare. Det kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!