Helstekt spätta med kantareller och rostade rödbetor

Här är Martins recept på helstekt rödspätta med betor, svamp, grönkål, brynt smörsås, hasselnötter och dill.

Foto:

Recept2016-11-02 15:00

4 rödspättor, rensade
mjöl

Rostade betor
10 rödbetor, tvättade och delade
10 gula betor, tvättade och delade
2 msk vinäger
2 msk olivolja
salt

Grönkål och svamp
1 gul lök, finhackad
800g Kantareller/champinjoner/annan svamp, skuren i mindre bitar
1 liter strimlad grönkål

Brynt smörsås
100g brynt smör
1 msk finhackad ingefära
2 msk soja
1 msk sesamolja
1 msk sambal olek
2 msk yuzu
ett gäng små dillvipor
2 msk riven/skrapad pepparrot
1 dl hackade, rostade hasselnötter
Olivolja till stekning
Smör till stekning

Vänd rödspättorna i mjöl, salta och stek dem runt om i olja och smör. Baka sen klart dem i ugn på 140grader i ca 5-7 minuter, fisken ska lossna lätt från benen och ha en innertemperatur på ca 50 grader.

Rostade betor
Släng upp betorna på en plåt, på med vinäger, olja och salta. Håll betorna i sär så de inte färgar av varandra. Släng in plåten i ugnen å 190 grader i ca 20 minuter tills de är mjuka och fina.

Grönkål och svamp
Stek svampen med lök i olja och släng sen i grönkålen och när allt stekt en stund, fått färg och börjar mjukna så släng i smör, salta.

Brynt smörsås
Koka ihop alla ingredienserna.

Servering
Upp med fisken på en snygg tallrik, toppa med svamp, grönkål, hasselnötter, smörsåsen, pepparrot, hasselnötter och dillvipor. Servera betorna separat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om