Popfixerad trio med udda fakta

”Allt du måste veta om pop” är en titel som gapar över för mycket. Och de tre popfixerade journalisterna, tidigare kända från radio, erkänner mot slutet att en tvåtimmarsföreställning inklusive paus ju inte räcker för att hålla det löftet.

27 januari 2018 12:30

”Allt du måste veta om pop”.

Medverkande: Anna Charlotta Gunnarsson, Agneta Karlsson, David Silva.

Motala Convention Center/Folkets hus, Motala 26/1.

Betyg: ***

Till en början undrar man vad det ska bli. De tre är inte direkt scenvana och efter en ganska krystad inledning dyker man ner i fakta kring Titiyo, Eva Dahlgren, Imperiet. Och så Doktor Alban och Samir och Viktor. Det verkar bli en rätt seg kväll; långsamhet utan djup.

Men det tar sig.

Jag tänker ”en stunds oförarglig underhållning” innan jag ändrar mig. Poängen med kvällen är att de tre inte bryr sig om att dra historien om hur själva popmusiken uppstår. Man koncentrerar sig på att lyfta fram några rätt roliga och okända fakta kring svensk populärmusik. Som att Tomas Ledin under Uppsalastudier i mitten av 70-talet skrev en B-uppsats om hur en hitlåt är uppbyggd, utgick från The Eagles ”One of these nights” och sedan använde sin forskning för att få egna hits.

Eller att det fram till mitten av 50-talet reste omkring skickliga och populära damorkestrar mellan stadshotellen. Men de är glömda och ingen dokumenterade dem; det finns bara några gamla tidningsannonser.

Kul är det också att Lill-Babs Svensson på storbildsskärm och berättar om turnélivet när det begav sig: hon kunde ha fem spelningar på en och samma dag.

Andra kvinnor lyfts fram: ”hemmafrun” Britt Lindeborg som skrev en massa schlagerfestivalshits, även hon glömd. Musikprofiler som Dagmar Sandström, Vera Åkerman och Kai Gullmar. Första svensk på Billboardlistan? Siw Malmkvist och Umberto Marcato med ”Sole, sole, sole”, 1964. Vem visste det.

Det hedrade trion att Cardigans, Abbas, Roxettes och Max Martins succéhistorier inte tjatades om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!