Polisen riktar in sig på stöldliga

Lyxbilar har blivit ett hett byte för tjuvar under den senaste tiden i Östergötland. Polisen riktar in sig på internationella stöldligor som tros ligga bakom stölderna. "Det kan man med största sannolikhet säga", säger Göran Svensson, polisinspektör vid region Öst.

LÄS MER: Så lätt stjäl tjuvarna lyxbilarna

I helgen stals en lyxbil av märket Bentley värd tre miljoner kronor, utanför Norrköping. Dessförinnan har flera dyra bilar stulits i både Norrköping och Motala – flera av dem av de nyare modellerna.

– Vad vi ser är att man stjäl bilar som har keyless-system. Bilar som man kan öppna utan att sätta nyckeln i låset. Den här bilnyckeln sänder hela tiden ut en signal som letar efter bilen. Vad tjuvarna då gör är att de hittar signalen, förstärker den och skickar den vidare till en enhet som låser upp bilen, säger Göran Svensson, polisinspektör vid region Öst.

I början på månaden fångades en gärningsman på en film utanför en villa i Lindö när mannen försökte stjäla en exklusiv bil. Filmen visar hur gärningsmannen fångar upp signalen från bilnyckeln – och lyckas sätta på bilen.

På vissa bilar går signalen från nyckeln att stänga av. Flera kunder har hört av sig till ett bilföretag i Norrköping och varit oroliga över stöldvågen.

– Det vi har gjort är att vi tydliggjort och informerat kunderna att det kan hända och att det har hänt. Det finns numera ett enkelt sätt att avaktivera den här funktionen på nyckeln så att signalen inte sänds ut. Man behöver inte lägga nyckeln i en plåtburk, utan man kan göra ett dubbeltryck på nyckeln så är det klart, säger Fredrik Hagman, försäljningschef för Mercedesbilar på Olofsson Auto i Norrköping.

TV: Se när gärningsmannen försöker stjäla exklusiva bilen

Bilar av nyare modell är oftast utrustade med gps, men på vissa bilar sänds signalerna endast ut när bilen är i rörelse.

– Ofta när bilarna stjäls körs de inte så långa sträckor. De körs upp på ett lastbilssläp och står stilla där. Då är det inte säkert att bilen sänder ut en signal när den står stilla. Det är ett problem, säger Göran Svensson.

Polisen ser ingen direkt koppling mellan de olika stölderna i länet, men har valt att rikta in sig på internationella stöldligor.

– Att det har internationella kopplingar kan vi säga. Vi pratar mycket om internationella brottsnätverk och det kan man med största sannolikhet säga att det är sådana som utför dessa stölder.

På ett annat ställe i regionen, i Eksjö i Jönköpings län, har polisen tidigare gjort gripanden gällande bilstölder.

– Vi har gripit lastbilschaufförer, men de blir ofta lagförda för häleribrott på grund av att vi inte kan säga att det är de som har utfört stölderna, säger Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa