Från och med oktober förra året har man kunnat handla med sedlar prydda av Astrid Lindgren, Evert Taube och Dag Hammarskjöld. Även en ny 200-kronorssedel med Ingmar Bergman som motiv på framsidan har letat sig ner i kassorna. De lapparna har ersatt de tidigare tjugorna, 50-lapparna och tusenlapparna men man har ändå kunnat handla med de gamla. Fram tills den 30 juni i år, då kommer de gamla sedlarna att bli helt ogiltiga.
Det kommer inte vara möjligt att betala med dem i handeln, men det finns fortfarande möjlighet till att växla in dem till nya sedlar efter halvårsskiftet. Det kan man göra på bankkontor till och med två månader efter att de gamla sedlarna har pensionerats. I oktober får vi sedan nytt besök i plånboken av Greta Garbo och Birgit Nilsson som kommer pryda 100-kronorssedeln respektive 500-kronorssedeln. Med tar dem sig även en ny enkrona, tvåkrona och femkrona. Tiokronan förblir oförändrad. Mynten och sedlarna de ersätter kommer man kunna handla med till och med nästa år.
Byts av säkerhetsskäl
Även om mängden sedlar och mynt i cirkulation har minskat rejält så har de flesta nya sedlarna redan ersatt de gamla. Bytet görs ändå av säkerhetsskäl, de nya sedlarna har fler detaljer som är svårare att förfalska. De nya mynten är nickelfria vilket löser ett stort problem för allergiker och de kommer även bli mindre och lättare.
Men den som har mycket kontanter kvar och som behöver växla in dem nu, var beredd på att svara på frågor om var pengarna kommer ifrån. Enligt EU-direktiv är det bankens skyldighet att fråga då det kan handla om penningtvätt. Har du mycket pengar du behöver få inväxlade så se till att ha ett kvitto eller liknande med dig då.
Oro för de äldre
Extra viktigt är det att skicka ut en påminnelse till de äldre. Oftast är det vanligare att äldre personer har mer kontanter undanlagda och eftersom de snart blir ogiltiga är det viktigt att påminna dem man har runt om sig. Pensionärernas organisationer har gått ut med information kring sedelbytet och påmint sina medlemmar men eftersom det inte är möjligt att växla in sedlarna på alla bankkontor finns det fortfarande en oro.
Det är om de äldre behöver gå till ett nytt kontor där de inte är kända av personalen och då bli ifrågasatta ifall de har en riktigt stor bunt sedlar med sig. Christina Tallberg som är ordförande för PRO menar att det kan kännas olustigt för dem om de har med sig en stor summa med kontanter och sedan behöver svara på massa frågor angående varför.